Kriza troškova života u najjačoj evropskoj ekonomiji

Oštar pad maloprodaje u Nemačkoj

EUVesti

1.8.2022 12:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

Oštar pad maloprodaje u Nemačkoj Oštar pad maloprodaje u Nemačkoj
Maloprodaja u Nemačkoj pala je najbržim godišnjim tempom od 1994. godine, od kada se beleže podaci, jer je kriza troškova života dovela do toga... Oštar pad maloprodaje u Nemačkoj

Maloprodaja u Nemačkoj pala je najbržim godišnjim tempom od 1994. godine, od kada se beleže podaci, jer je kriza troškova života dovela do toga da su domaćinstva štedela novac.

Nemački trgovci na malo završili su prvu polovinu 2022. godine sa najvećim padom prodaje na godišnjem nivou, jer su inflacija, rat u Ukrajini i pandemija korona virusa uticali na pad prodaje, pokazali su podaci nemačke nacionalne kancelarije za statistiku, prenosi Reuters.

Maloprodaja u junu realno je pala za 8,8 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine. Prodaja je oslabila za 1,6 odsto između maja i juna, dok su ekonomisti prognozirali rast prodaje za 0,2 procenta. Zavod za statistiku ocenio je da visoke cene „imaju primetan negativan uticaj na klimu potrošnje“.

Potražnja za tekstilom i odećom opala je za 5,4 odsto, dok je online kupovina oslabila za 3,8 odsto. Internet prodaja pala je za 15,1 odsto na godišnjem nivou, delimično odražavajući promenu u obrascima potrošnje kako se ekonomija ponovo otvarala, prenosi Financial Times.

Nemačka inflacija podstaknuta povećanjem cena energije i hrane, dostigla je 7,5 odsto u julu. Analitičari procenjuju da bi oštar pad maloprodaje mogao dovesti do smanjenja prošlonedeljne procene rasta BDP-a od nula odsto u drugom kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...