Posledice zaključavanja u drugoj ekonomski najjačoj zemlji sveta

Oporavak proizvodnje i pad maloprodaje u Kini

AnalizaNovacSvetU fokusu

15.6.2022 11:32 Autor: Vladimir Jokanović 4

Oporavak proizvodnje i pad maloprodaje u Kini Oporavak proizvodnje i pad maloprodaje u Kini
Maloprodaja u Kini opala je u maju za 6,7 odsto u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, jer su blokade u okviru strategije... Oporavak proizvodnje i pad maloprodaje u Kini

Maloprodaja u Kini opala je u maju za 6,7 odsto u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, jer su blokade u okviru strategije nulte tolerancije širenja Covid-19 usporile rast druge najveće ekonomije u svetu. Bio je to treći uzastopni mesec slabljenja maloprodaje, ali pad je ipak bio manji od očekivanih 7,1 odsto.

Rezultat predstavlja blagi napredak u odnosu na april kada je uvedena striktna blokada Šangaja, a prodaja je opala za 11,1 odsto, prenosi Financial Times. Istovremeno, industrijska proizvodnja u Kini ojačala je u maju za 0,7 odsto, iako su predviđanja govorila da bi trebalo dodatno da oslabi, posle smanjenja za 2,9 odsto u aprilu.

Obim investicija u osnovna sredstva porastao je za 6,2 odsto u prvih pet meseci što je premašilo očekivanja i ukazalo na snažne znakove oporavka i otpornosti kineske ekonomije, pokazali su u sredu podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (NZS). „Sa postepenom stabilizacijom ekonomije kroz kontrolu epidemije i sprovođenje politike, kompanije i fabrike ubrzavaju rad“, saopštio je NZS.

To je rezultiralo očiglednim poboljšanjem proizvodnje u regionima pogođenim pandemijom, uključujući deltu reke Jangce i severoistočnu Kinu, naveo je NZS, prenosi Global Times. U maju je industrijska proizvodnja velikih preduzeća u dva regiona opala za 3,2 i 1,1 odsto na godišnjem nivou, što je za više od 10 procenata bolje nego u aprilu.

Izvor: CGTN

Izuzetno poboljšanje makroekonomskih indeksa ohrabrujući je signal da je kineska ekonomija krenula na put oporavka brži od očekivanog, ocenjuju tamošnji analitičari. Na to je uticala politika podrške, jer su obveznice posebne namene dodatno uticale na povećanje investicija i oporavak industrijske proizvodnje u maju.

Ekonomski rast u drugom kvartalu tekuće godine i dalje bi mogao da dostigne pet odsto, uz ubrzane napore u junu i snažno implementiranje vladinih mera. Prema ocenama analitičara, kineska ekonomija i dalje ima izglede da premaši cilj od 5,5 odsto godišnjeg rasta. Kineski BDP porastao je u prvom kvartalu za 4,8 odsto.

Izvor: stats.gov.cn

NZS je saopštio da je oporavak industrijske proizvodnje podstaknut rastom proizvodnje vozila na novu energiju i solarnih ćelija, a ona je zabeležila rast za 108,3, odnosno 31,4 procenta na godišnjem nivou. Drugi zvanični podaci pokazuju da je prodaja stanova u Kini bila za 41,7 odsto niža po vrednosti nego u istom periodu pre godinu dana.

Luksuzni brendovi smanjili su očekivanja za svoje poslovanje u Kini ove godine nakon najnovijih blokada, prenosi CNBC na bazi svog istraživanja. Predviđeni rast za luksuzne i premijum potrošačke brendove smanjen je za 15 odsto. Preduzeća koja trguju premijum i luksuznom robom sada očekuju rast od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je oštar pad u odnosu na prognoze o rastu za 18 odsto, pre nekoliko meseci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...