Olakšanje posle deblokade luke u Šangaju

Kineski izvoz i uvoz u maju premašili očekivanja

SvetVesti

9.6.2022 11:27 Autor: Vladimir Jokanović 6

Kineski izvoz i uvoz u maju premašili očekivanja Kineski izvoz i uvoz u maju premašili očekivanja
Kineski izvoz u maju nadmašio je očekivanja, pokazuju carinski podaci, jer je globalni oporavak podstakao ekonomiju zemlje. Izvoz u maju porastao je za 16,9... Kineski izvoz i uvoz u maju premašili očekivanja

Kineski izvoz u maju nadmašio je očekivanja, pokazuju carinski podaci, jer je globalni oporavak podstakao ekonomiju zemlje. Izvoz u maju porastao je za 16,9 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana i premašio prognoze ekonomista koji su predvideli rast izvoza od osam odsto.

Uvoz je takođe porastao, za četiri odsto, dok su ekonomisti u anketi Reutersa predvideli njegov rast za četiri odsto. Ukupna vrednost izvoza za maj iznosila je 308,3 milijarde dolara, a uvoza 229,5 milijardi dolara. To je donelo Kini trgovinski suficit u maju od 78,8 milijardi dolara, što je 82 odsto više nego pre godinu dana.

Kineski izvoz porastao je u maju nakon što su fabrike nastavila da rade, a uska grla u logistici su ublažena posle ukidanja nekih epidemioloških ograničenja u Šangaju uvedenih da uspore širenje zaraze Covid-19. Uvoz je porastao prvi put u poslednja tri meseca, što je dobrodošlo kineskim kreatorima politike, dok se oporavljaju od šokova na strani ponude, prenosi Asia Financial.

Kina je uvezla manje sirove nafte i uglja po obimu u prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period 2021. godine. Uvoz je opao za 1,7 odsto na 217 miliona tona, odnosno za 13,6 odsto na 95,9 odsto, ali je cena ovih energenata bila znatno viša. Uvoz uglja u Kinu opao je u maju u poređenju sa aprilom, prenosi Financial Times.

Dok je povećanje izvoza u maju odražavalo privremeno ublažavanje nekih široko rasprostranjenih blokada koje su pogodile privredu prethodnog meseca, pokazatelji aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru i dalje su slabiji od aprilskih. Oporavak izvoza u velikoj meri je rezultat nastavka rada luke u Šangaju, ocenjuju analitičari.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa kao i svake godine…

    Odgovori

  • N.N.

    9.6.2022 #2 Author

    Kinezi vodeci svuda..

    Odgovori

  • JANA

    9.6.2022 #3 Author

    Poceo je put svile ..tek ce Kinezi da prave dar mar

    Odgovori

  • TATJANA

    9.6.2022 #4 Author

    Najjaci su

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.6.2022 #5 Author

    Luka je proradila,krece se punom parom…

    Odgovori

  • GINKO

    10.6.2022 #6 Author

    Kinezi vredan, radan, bez ljubomornih, uvek ce i biti vredni i uspesni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...