BDP na godišnjem nivou porastao za skoro pet odsto

Potrošnja primarni motor ekonomskog rasta u Kini

SvetVesti

10.5.2022 10:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Potrošnja primarni motor ekonomskog rasta u Kini Potrošnja primarni motor ekonomskog rasta u Kini
Uprkos višestrukim izazovima, Kina čini sve da iskoristi svoj potencijal potrošnje, kao deo napora da održi stabilne ekonomske osnove i poboljša živote ljudi. Kako... Potrošnja primarni motor ekonomskog rasta u Kini

Uprkos višestrukim izazovima, Kina čini sve da iskoristi svoj potencijal potrošnje, kao deo napora da održi stabilne ekonomske osnove i poboljša živote ljudi.

Kako piše kineska agencija Xinhua, potrošnja je primarni motor ekonomskog rasta u Kini. U prvom kvartalu, finalna potrošnja doprinela je 69,4 odsto ekspanziji bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je na godišnjem nivou porastao za 4,8 procenata, prenosi Beta.

Maloprodaja robe široke potrošnje porasla je 3,3 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu, ali je u martu opala za 3,5 procenata, što je prvi pad od avgusta 2020. godine, zbog ponovnog izbijanja slučajeva bolesti Covid-19.

„Krajnje je vreme da se dozvoli potrošnji da igra veću ulogu u ekonomskom ciklusu, i Kina bi trebalo da dodatno istakne važnost potrošnje u podsticanju ekonomskog rasta“, izjavio je istraživač iz Centra za razvojna istraživanja Državnog saveta, Čen Lifen.

U izveštaju koji je objavila globalna konsultantska firma Ernst & Young (EY) navodi se da su kineski potrošači su relativno optimističniji u pogledu budućnosti, što je u oštroj suprotnosti sa opadanjem globalnog poverenja potrošača.

Otprilike 60 odsto kineskih ispitanika veruje da će se njihove lične finansije poboljšati u narednoj godini, što je više od globalnog proseka od 48 odsto, pokazuje najnoviji izveštaj EY „Indeks buduće potrošnje“, koji prati promenu raspoloženja i ponašanja potrošača na globalnim tržištima sa 18.000 anketiranih potrošača širom sveta.

Kina je usvojila niz politika kako bi se suprotstavila uticaju korona virusa i podstakla oporavak i rast potrošnje.

Ta zemlja je u aprilu predstavila smernice za dalje korišćenje svog potencijala potrošnje, sa detaljnim merama za rešavanje kratkoročnih uskih grla i jačanje dugoročnije vitalnosti potrošnje. Neke od smernica i mera:

  • Kina će razvijati proizvode i usluge koji zadovoljavaju potrebe starijih i dece, istovremeno podstičući inovacije u kulturnoj potrošnji,
  • Kina će iskoristiti potencijal potrošnje u ogromnim ruralnim oblastima zemlje, promovišući prodaju automobila i kućnih aparata u ovim regionima,
  • Kina planira da izgradi nekoliko bescarinskih prodavnica u gradovima i da poboljša politike vezane za razvoj platformi za potrošače.

Kako se čulo na izvršnom sastanku Državnog saveta u aprilu, biće promovisane nove vrste potrošnje. Integracija online i standardne potrošnje biće ubrzana, a „smart plus“ potrošnja kao što su pametni proizvodi i usluge će se negovati i ojačati.

„Finansijske institucije trebalo bi da pojačaju podršku za potrošnju skupih artikala, i takva potrošnja bi trebalo da bude dostupnija u ruralnim oblastima kako bi se poboljšali životi ljudi“, navedeno je na sastanku.

Nikakve nove restriktivne mere za kupovinu automobila neće biti postavljene na nivou nižem od nacionalnog. Na sastanku je takođe rečeno da će biti podržana kupovina novih energetskih vozila i izgradnja objekata za punjenje baterija.

„Na osnovu prednosti koje ima kao izrazito veliko tržište, Kina bi trebalo da se okrene rastu nove tehnologije, nove ekonomije i novih pokretača kako bi ublažila spoljne šokove i ciklični silazni pritisak“, smatra istraživač iz Centra za razvojna istraživanja Državnog saveta, Jang Guangpu.

Navodeći veliki potencijal potrošnje i fleksibilnost Kine, stručnjaci su istakli da će se uprkos trenutnim zastojima potrošnja dodatno oporaviti i podupreti ekonomski rast, jer će ponovno pojavljivanje slučajeva korona virusa biti ublaženo, i politike će stupiti na snagu kako bi se oslobodila potrošnja.

  • MIŠKOVIĆ

    10.5.2022 #1 Author

    uvek je potrošnja rešenje za rast i razvoj privrede ali samo u zdravim ekonomijama kao što je Kina

    Odgovori

  • SNEZANA

    10.5.2022 #2 Author

    Kina ce I koronu da pregrmi,ozbiljna svetska sila

    Odgovori

    • IVAN

      11.5.2022 #3 Author

      I Srbija ce isto,ekonomski Tajger.

      Odgovori

  • GOCA BG

    10.5.2022 #4 Author

    Sve su to trenutni pokazatelji,Kina je jaka i stabilna drzava…

    Odgovori

  • MAJALG

    22.5.2022 #5 Author

    Kada je u pitanju Kina i njihove odluke tu nema greske, rade sve da budu gigant i jedna od vodecih ekonomija sveta sto svakako i jesu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...