Zabrinutost za izglede globalne potražnje

Cene nafte opet u padu

SvetVesti

10.5.2022 08:41 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene nafte opet u padu Cene nafte opet u padu
Cene nafte pale su u utorak ujutru za više od jedan odsto nastavljajući strmoglavi pad od prethodnog dana, jer su blokade u Kini, koja... Cene nafte opet u padu

Cene nafte pale su u utorak ujutru za više od jedan odsto nastavljajući strmoglavi pad od prethodnog dana, jer su blokade u Kini, koja je najveći svetski uvoznik nafte, snažan dolar i rastući rizici od recesije podstakli zabrinutost za izglede globalne potražnje.

Pad cena nafte odražava trendove na globalnim finansijskim tržištima, jer su investitori gubili rizičniju imovinu zbog brige o višim kamatnim stopama i njihovom uticaju na ekonomski rast. Dolar se zadržao blizu dvodecenijskog maksimuma, čineći naftu skupljom za vlasnike drugih valuta, prenosi Reuters.

Najnoviji podaci pokazuju da je rast kineskog izvoza usporen na jednocifren broj i da je na najslabijem nivou za dve godine, jer je Kina produžila mere izolacije kako bi obuzdala širenje virusa Covid-19. Cene nafte bile su u porastu prethodne nedelje zbog najave EU o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte, ali ta odluka još nije doneta.

Osim više zemalja istočne Evrope koje se protive predloženom naftnom embargu, Grčka, Kipar i Malta takođe su za izmene predloga, jer se protive zabrani pristajanja tankera koji prevoze rusku naftu. U očekivanju nove verzije predloga sankcija, analitičari predviđaju da će se on dalje „“razvodnjavati“.

Cena nafte Brent oslabila je u utorak ujutru (CET) za više od 1,1 odsto, kao i cena nafte WTI, na 104,7 odnosno 101,9 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice. Prethodnog dana cena sirove nafte pala je za više od pet odsto, što je bio najveći dnevni pad od marta.

  • Lolek

    10.5.2022 #1 Author

    da dostignu nivo od pre 2 god pa ce nam mozda znaciti

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.5.2022 #2 Author

    Nestabilna cena koja prati stanje i situaciju u svetu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...