još jedna zemlja članica eu ne želi da prekine uvoz ovog energenta iz rusije

Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu

BiznisEUInfrastrukturaVesti

6.5.2022 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu
Hrvatska se zalaže za izuzeće od embarga na rusku naftu po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla... Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu

Hrvatska se zalaže za izuzeće od embarga na rusku naftu po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla da uvozi derivat Vacuum Gas Oil (VGO) za proizvodnju dizela.

Kako prenosi Beta pozivajući se na hrvatski Večernji list, u raspravama među državama članicama Saveta EU, koje treba da usvoji predlog Evropske komisije o embargu na uvoz ruske nafte za šest meseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla da uvozi VGO, nezvanično je saznao taj list u Briselu.

„VGO  je sirovina neophodna za proizvodnju dizela, a rafinerija industrije nafte (INA) je optimizovana za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori snabdevanja VGO-a na tržištu su prilično ograničeni, pa se zbog toga INA zalaže za dalju kupovinu tog derivata, kao što je to bio slučaj i dosad“, navela je INA u odgovoru na nezvaničnu informaciju iz Brisela.

Rasprava u Savetu EU počela je u sredu, kad je Evropska komisija predložila šesti paket sankcija protiv Rusije s embargom na naftu, kao ključnim delom paketa, a nastavljena je i juče, verovatno će i danas, jer još nema naznaka konsenzusa.

Najveću prepreku predstavlja Mađarska, koja tvrdi da neće pristati na predlog Komisije koji bi toj zemlji, kao i Slovačkoj, ostavio mogućnost da rusku naftu kupuje do kraja 2023. godine, duže od ostalih država članica. Mađari su na prvom sastanku u sredu rekli da traže permanentno izuzeće, dok su Slovaci navodno tražili izuzeće do 2025, a Češka i Bugarska signalizirale su da bi i one rado bile izuzete od embarga, barem do kraja 2023. godine, kako je Komisija predložila za Mađarsku i Slovačku.

Grčka, kako se nezvanično saznaje nije srećna zbog toga što Komisija u predlogu novih sankcija predviđa zabranu prevoženja ili osiguranja prevoza ruske nafte bilo gde u svetu. Takva odredba pogađa grčke i druge evropske brodare, ali ideja kojom se Komisija vodila je da se spreči mogućnost da naftu koja je išla u EU, Rusi jednostavno preusmere prema drugim kupcima u svetu.

O svemu se još raspravlja i konačna odluka o embargu na rusku naftu može na kraju biti usvojena u obliku koji odstupa od komisijinog predloga.

  • GAGA

    6.5.2022 #1 Author

    Evropska unija skace sama sebi u usta. Ogromne posledice ce osetiti balkanske drzave i clanice bivseg Varsavskog bloka, koje nisu finansijski dovoljno mocne da se preorijentisu na skuplje energente

    Odgovori

  • TATJANA

    6.5.2022 #2 Author

    Svi ce polako, jedna po jedna drzava da traze izuzece

    Odgovori

  • STRELAC

    6.5.2022 #3 Author

    A bili su medju najglasnijima da se sto pre uvedu sankcije!

    Odgovori

  • SNEZANA

    6.5.2022 #4 Author

    Rusija pomrsi konce…

    Odgovori

  • Milovan94

    8.5.2022 #5 Author

    Državni interesi iznad svega

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...