OPEC najavio povećanje proizvodnje u junu

Cene nafte i dalje oko 112 dolara

SvetVesti

6.5.2022 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte i dalje oko 112 dolara Cene nafte i dalje oko 112 dolara
Cena nafte dostigla je 112 dolara zbog zabrinutosti za snabdevanje, nakon što je Evropska unija najavila nove sankcije Rusiji, uključujući naftni embargo, a vodeći... Cene nafte i dalje oko 112 dolara

Cena nafte dostigla je 112 dolara zbog zabrinutosti za snabdevanje, nakon što je Evropska unija najavila nove sankcije Rusiji, uključujući naftni embargo, a vodeći proizvođači ponovo odbili zahteve da se ubrza povećanje proizvodnje.

Cena barela na londonskom tržištu u četvrtak je porasla 1,59 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 111,73 dolara. Na jutarnjem trgovanju beleži blagi rast, pa je trenutna cena Brent nafte 111,8 dolara. Barel WTI prodavao se po ceni od 109,11 dolara, a na jutarnjem trgovanju nije bilo značajnijih izmena.

Tržišta je zabrinuo predlog EU o novim sankcijama Rusiji, uključujući postupnu obustavu uvoza nafte u roku od šest meseci i derivata do kraja godine. Predložena je i zabrana svih usluga prevoza i osiguranja za transport ruske nafte, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Francuska ministarka za životnu sredinu i energetiku Barbara Pompili saopštila je kako je uverena da će članice EU postići konsenzus o sankcijama do kraja sedmice. Predlog mora podržati svih 27 zemalja EU.

„Planirani EU embargo na naftu predstavlja ogroman logistički izazov za naftna tržišta“, naveo je Kalum Mekfirson (Callum Macpherson) iz kompanije Investeca.

On je rekao da je preusmeravanje ruskih barela iz Evrope kupcima u Aziji, u uslovima sankcija, već sada toliko teško da je i sama Rusija priznala da će njena proizvodnja značajno pasti.

Japan je upozorio da će imati problema ako odmah obustavi uvoz ruske nafte zbog sukoba u Ukrajini.

Podršku cenama pružili su i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice, uključujući Rusiju, odlukom o kontinuirano skromnom povećanju proizvodnje, koju su propratili napomenom da nisu odgovorni za poremećaje u snabdevanju ruskom naftom.

Ignorišući pozive zapadnih zemalja da na tržište izbacuju više barela, grupa je odlučila da poveća proizvodnju u junu na 432.000 barela dnevno, kao i u proteklim mesecima, u skladu s planom o ukidanju ograničenja iz 2020. godine, prve godine pandemije korona virusa.

OPEC je u odvojenom izveštaju saopštio da je barel korpe nafte njegovih članica u sredu koštao 110,83 dolara, što znači da je porastao 1,03 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

  • SNEZANA

    6.5.2022 #1 Author

    Samo kada cena ne bi Isla gore

    Odgovori

  • BOLEK

    6.5.2022 #2 Author

    Bice sve gore i gore

    Odgovori

  • JOVANA

    7.5.2022 #3 Author

    Ovo se vise ne zna kuda vodi

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #4 Author

    Neopravdano poskupljenje nafte obzirom da Rusija izvozi po istoj ceni

    Odgovori

  • Milovan94

    8.5.2022 #5 Author

    Ovo je samo početak, biće sve gore i gore

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...