Nizak procenat zaposlenih voljan da se vrati u kancelarije

Finansijski centar Toronta još uvek snosi posledice pandemije

PoslovanjeSvetU fokusu

17.2.2023 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Finansijski centar Toronta još uvek snosi posledice pandemije Finansijski centar Toronta još uvek snosi posledice pandemije
Zaključavanja u Torontu su okončana pre 360 dana, a podzemni tržni centar koji se nalazi ispod finansijskog distrikta ovog grada se i dalje suočava... Finansijski centar Toronta još uvek snosi posledice pandemije

Zaključavanja u Torontu su okončana pre 360 dana, a podzemni tržni centar koji se nalazi ispod finansijskog distrikta ovog grada se i dalje suočava s pandemijskim posledicama.

Starbucks kafić pored hokejaške Kuće slavnih, nekada omiljeno mesto za pregovaranje i sklapanje ugovora, nije ponovo otvoren. Ogroman restoranski prostor gotovo da nema otvorenih restorana, a u podzemnim ulicama, izgrađenim kako bi bankari, trgovci i ulagači lakše mogli da dođu jedni do drugih bez izlaska napolje, mnogi izlozi su još uvek prazni, piše Bloomberg.

Prema studiji koju je sproveo Unverzitet u Torontu prikupljajući podatke sa mobilnih telefona, kanadska prestonica je na 41. mestu na listi od 62. grada kada je postpandemijski oporavak gradskih centara u pitanju.

U poređenju sa nivoima pre pandemije, na radna mesta vratilo se oko 43 odsto zaposlenih, pokazuju podaci koje je početkom februara objavilo Udruženje za regionalna strateška istraživanja. Ovaj procenat je niži u poređenju s Njujorkom, San Franciskom, Los Anđelesom, Čikagom i većinom drugih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama koje prati kompanija Kastle Systems, specijalizovana za merenje popunjenosti radnih prostora kroz procente u skladu sa normama ustanovljenim pre pandemije.

Faktori koji određuju stopu po kojoj se radnici vraćaju u kancelariju u bilo kom gradu su složeni, i obuhvataju široki raspon od strukture privrede do lokalne kulture i vremenskih prilika.

Kada je u pitanju Toronto, činjenica da su radnici nevoljni da se vrate na posao takođe može biti povezana sa navikama vezanim za kuću koje su se formirale tokom jednog od najdužih pandemijskih zaključavanja na svetu, zatvorenim restoranima i ograničenim kapacitetima.

Rukovodioci Toronto-Dominion banke zamolili su svoje zaposlene da dolaze u kancelariju samo dva dana nedeljno, dok Banka Nove Škotske planira da otvori dva radna prostora u zajednici ovog meseca u krajnjim istočnim i zapadnim predgrađima grada, tako da zaposleni ne moraju da putuju na posao u centar grada.

Jedna od najvećih advokatskih firmi u Torontu Norton Rose Fulbright sledi vođstvo banaka, tražeći od radnika da dođu dva ili tri dana u nedelji, dok konsultantska kuća Deloitte uopšte nije postavila minimum za svoje kanadske zaposlene, već samo traži da prisustvuju na sastancima i važnim događajima.

Nasuprot tome, firme na Volstritu se vrše pritisak na radnike da se vrate u kancelarije, a među najglasnijim kritičarima rada na daljinu su šefovi kao što su Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) iz kompanije JPMorgan Chase i generalni direktor investicione banke Goldman Sachs Dejvid Solomon (David Solomon), koji je rad od kuće nazvao “aberacijom“. Međutim, neki rukovodioci su nedavno izjavili da su njihovi obično u kancelariji samo tri ili četiri dana nedeljno.

  • TATJANA

    17.2.2023 #1 Author

    Olenjise se ljudi ovim navikama da rade u pidzami

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #2 Author

    Treba svi da se vrate na svoja radna mesta,psiholoski nije dobro biti izolovan u stanu godinama…

    Odgovori

  • Ika

    19.2.2023 #3 Author

    Mnogo su bili u karantinu, tako su sami odlucili

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...