Cene goriva u članici evrozone porasle za 49,7 odsto

U Sloveniji inflacija na najvišem nivou od 1995. godine

RegionVesti

1.8.2022 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Sloveniji inflacija na najvišem nivou od 1995. godine U Sloveniji inflacija na najvišem nivou od 1995. godine
Cene životnih namirnica u Sloveniji u julu su povećane jedan odsto u odnosu na jun, dok njihov rast na godišnjem nivou iznosi 11 odsto,... U Sloveniji inflacija na najvišem nivou od 1995. godine

Cene životnih namirnica u Sloveniji u julu su povećane jedan odsto u odnosu na jun, dok njihov rast na godišnjem nivou iznosi 11 odsto, koliko je i službena inflacija, pokazuju statistički podaci.

Ovo je najveći mesečni i godišnji rast cena u Sloveniji od 1995. godine, a njemu je, uz cene energenata, najviše doprinelo poskupljenje hrane, prenosi agencija Mina.

Rast cena u Sloveniji, meren harmonizovanim indeksom životnih namirnica koji primenjuje Eurostat, još je i veći i iznosi 11,7 odsto, dok je u julu prošle godine iznosio samo dva odsto.

Visokoj inflaciji su najviše doprineli energenti, koji su u proseku skuplji 10 odsto u odnosu na stanje pre godinu dana.

Cene goriva su za godinu dana poskupele za 49,7 odsto, cene hrane više su 13,5 odsto, dok je električna energije skuplja 30,4 odsto.

Cene robe na godišnjem nivou u proseku su porasle 14,6 odsto, a cene usluga šest odsto.

Inflacija u Sloveniji, koja je od 2007. godine članica evrozone, trenutno je viša od prosečne u tom bloku država koja, prema prvoj oceni Eurostata, iznosi rekordnih 8,9 odsto.

  • GOCA BG

    7.8.2022 #1 Author

    Kao i svi,suocavaju se sa velikim poskupljenjima…

    Odgovori

  • Maša

    7.8.2022 #2 Author

    Kao i svuda, odneo vrag salu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...