izuzetno hladne tri sedmice mogu da poremete prognoze

Energetičari: Izuzetno male šanse za restrikcije struje u Srbiji tokom zime

Srbija

27.10.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Energetičari: Izuzetno male šanse za restrikcije struje u Srbiji tokom zime Energetičari: Izuzetno male šanse za restrikcije struje u Srbiji tokom zime
Male su šanse da ove zime dođe do restrikcija struje u Srbiji, u slučaju najgoreg scenarija postoji mogućnost uvoza struje, a do problema bi... Energetičari: Izuzetno male šanse za restrikcije struje u Srbiji tokom zime

Male su šanse da ove zime dođe do restrikcija struje u Srbiji, u slučaju najgoreg scenarija postoji mogućnost uvoza struje, a do problema bi moglo da dođe u slučaju nestašica struje u celoj Evropi, zaključci su tribine „Da li će biti dovoljno struje tokom zime“ koju je organizovao Klimatski forum, saopštio je u četvrtak Centar za unapređenje životne sredine.

„Restrikcije će biti moguće ako dođe do ekstremno hladne tri sedmice, ekstremno loše hidrološke situacije i ‘ispadanja’ u sistemu“, a verovatnoća tog scenarija je između jedan i dva odsto“, rekao je predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković.

Rajković je naglasio da, ukoliko bude bila prosečna zima i prosečna hidrologija, kao i ako termoenergetski sektor bude pripremljen, „ne treba biti pesimista i ne treba plašiti narod“, prenosi Beta.

Stručnjakinja Sekretarijata Energetske zajednice za energetiku Milka Mumović, navela je da je Srbija, dok se suočavala sa problemima u elektroenergetskom sektoru, za šest meseci uvezla 12 odsto svoje potrošnje.

„Što se tiče zime, ako bude sve kako se planira, Srbija bi trebalo da zadovolji svoje potrebe. Ako se desi nešto nepredviđeno, može da kupi struju, a kritično će biti samo ako u Evropi bude nestašica. U tom slučaju restrikcije su poslednje sredstvo“, naglasila je Mumović.

Ocenila je da je cena struje u Srbiji „veštački niska“ i ukazala da će zbog toga svi, koji mogu, zameniti ostale energente strujom što „možda neće ugroziti energetski, ali može da ugrozi naš finansijski sistem“, upozorila je Mumović.

Foto: Pexels.com

Savetnik za energetiku u Agenciji za pružanje konsultantskih usluga Konsultants Nenad Jovanović procenio je da je Srbiju neplanirani uvoz tokom prethodnog perioda koštao oko 1,2 milijarde evra, ali je ocenio da domaći elektroenergetski sistem trenutno odlično radi i da je „doveden u red“, zbog čega je optimista pred zimu.

Programski menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon kazao je da je teško predvideti kakvi će meteorološki uslovi biti tokom zime, dodavši da će to biti važan faktor za elektroenergetske sisteme i u Srbiji i u Evropskoj uniji.

„U EU je energetska kriza i cene energenata rastu, ali to je počelo pre napada Rusije na Ukrajinu, pa je EU preduzimala mere na zajedničkom i na nacionalnim nivoima“, rekao je Avinjon i podsetio da se i Francuska suočila sa sušnim letom i niskim vodostajima, zbog čega su neke nuklearne elektrane zatvorene, pa je pribegla uvozu struje.

Avinjon je podsetio da se EU priprema kroz različite mere, uključujući plan „RePower Europe“, ali i diskusiju o limitiranju cene gasa.

„Što se tiče mera štednje, postoji osećaj solidarnosti građana, ljudi su zbog pandemije shvatili da ne mogu da se ponašaju kao ranije i taj osećaj solidarnost je ono što nas zbližava“, dodao je Avinjon.

Tribinu „Da li će biti dovoljno struje tokom zime“ organizovao je Klimatski forum u okviru programa „EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine“, koji sprovode „Mladi istraživači Srbije“, uz podršku Švedske.

 • NATI29

  27.10.2022 #1 Author

  A toliko su najavljivali restrikcije i sad su odjednom obezbedili dovoljno struje za sve

  Odgovori

 • kaćica

  27.10.2022 #2 Author

  Neka rade sta hoce

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.10.2022 #3 Author

  Mislim da restrikcija nece biti,narod je u strahu,mediji svasta plasiraju i samim tim razne price kruze…

  Odgovori

 • TATJANA

  28.10.2022 #4 Author

  Pričalo se da nece biti problema a sada se vec prica o šansama i mogucim lošim scenarijima

  Odgovori

 • VERA

  28.10.2022 #5 Author

  Ne trebaju nama obecanja nego struja.

  Odgovori

 • Ceca

  30.10.2022 #6 Author

  Samo da bude struje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...