Ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, najavljuju proteste

Prosvetni radnici traže bolje uslove rada

BiznisBolji posaoKulturaLifestyleSrbijaVesti

1.9.2021 12:56 Autor: Julijana Vincan 4

Prosvetni radnici traže bolje uslove rada Prosvetni radnici traže bolje uslove rada
Prosvetni radnici već godinama imaju slične zahteve, zbog čega skoro redovno najavljuju i proteste. Sve postaje goruća tema uglavnom na početku školske godine, a... Prosvetni radnici traže bolje uslove rada

Prosvetni radnici već godinama imaju slične zahteve, zbog čega skoro redovno najavljuju i proteste. Sve postaje goruća tema uglavnom na početku školske godine, a trenutno najavljuju protest ukoliko ne uspeju na drugi način da se izbore za bolji socijalni status, pravednije platne razrede i smanjenje broja učenika u odeljenjima. Njihov položaj i uslovi rada dodatno su otežani zbog pandemije korona virusa.

Kako je saopštio Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, uputili su premijerki Ani Brnabić i nadležnim ministrima Branku Ružiću i Siniši Malom dopis u kojem su istaknuti zahtevi prosvetnih radnika:

  1. „Od Vlade Republike Srbije tražimo da se od 1. januara 2022. godine počne sa primenom Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru (platne grupe i razredi);
  2. Ukoliko ne počne primena navedenog zakona od Vlade Republike Srbije tražimo povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 15 odsto;
  3. Tražimo izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u obrazovanju;
  4. Tražimo izmene pravilnika o formiranju odeljenja u cilju smanjenja broja učenika u odeljenjima osnovnih i srednjih škola.
  5. Tražimo izmene i dopune pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koje obavljaju delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja kojima bi se stručni saradnici i nenastavno osoblje finansirali srazmerno broju odeljenja, odnosno kvadraturi ustanove“

Kako je navedeno, reprezentativni sindikati traže da se primenom Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru u delu platnih grupa i razreda uvede pravedan sistem zarada u javnom sektoru.

„Ukoliko se odloži primena pomenutog zakona, reprezentativni sindikati traže povećanje cene rade za sve u obrazovanju od 15 procenata. Po projektu povećanja zarada sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno je da se zarade u obrazovanju uvećaju za 34 odsto, što do sada nije realizovano“, napominju predstavnici sindikata.

Najavljeno povećanje minimalne zarade od 9,4 procenata, kako kažu, dodatno će poremetiti odnos plata u obrazovanju i povećanjem cene rada od 15 odsto bi se delimično ispravio odnos najniže i najviše plate koji sada iznosi 1:1,87.

„Povećanje cene rada u obrazovanju mora biti više od povećanja minimalne zarade uz uračunatu inflaciju za 2020. i 2021. godinu. Od 2016. godine u delatnostima obrazovanja postoje tri različite cene rada i zato tražimo da ona bude ista za sve delatnosti kao što je za zaposlene u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i domovima učenika“, smatraju pomenuti sindikati.

Kako se dodaje, smanjenjem maksimalnog broja učenika u odeljenjima značajno bi se poboljšao kvalitet nastavnog procesa i ujedno smanjili tehnološki viškovi.

„Reprezentativni sindikati već duže vreme ukazuju na problem sa finansiranjem stručnih saradnika u školama, jer u slučajevima gde škole imaju jedno odeljenje manje od broja predviđenog pravilnikom, stručni saradnici gube 50 procenata norme. Zbog toga tražimo da se njihove zarade utvrđuju proporcionalno broju odeljenja u školama. Ukoliko se ne postigne dogovor u vezi sa navedenim zahtevima, reprezentativni sindikati će preduzeti sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk“, stav je sindikata.

  • Lolek

    5.5.2022 #1 Author

    samo se bune a ne rade godisnje ni pola godine ukupno

    Odgovori

  • GINKO

    5.5.2022 #3 Author

    Stalno im nesto smeta i štrajkuju, ne uče decu ništa, nego već sve zahtevaju da deca znaju i da ih kod kuće učimo. 🤔🙄

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...