Pritisak Evropske komisije na Peking

Dve kineske firme povukle se sa tendera za solarne panele u Rumuniji

BiznisEU

14.5.2024 18:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Dve kineske firme povukle se sa tendera za solarne panele u Rumuniji Dve kineske firme povukle se sa tendera za solarne panele u Rumuniji
Dve kineske kompanije povukle su se iz tendera za solarni projekat u Rumuniji nakon što je Evropska unija pokrenula istragu o fer konkurenciji protiv... Dve kineske firme povukle se sa tendera za solarne panele u Rumuniji

Dve kineske kompanije povukle su se iz tendera za solarni projekat u Rumuniji nakon što je Evropska unija pokrenula istragu o fer konkurenciji protiv njih, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton).

Podružnica kompanije LONGi Green Energy Technology, vodećeg proizvođača solarnih panela, više ne sprovodi projekat izgradnje fotonaponskog parka, rekao je Breton. Dve podružnice u okviru Shanghai Electric Group, dobavljača električne opreme, takođe su ispale, navodi se u saopštenju, prenosi Nikkei.

Dve grupe su bile deo odvojenih konzorcijuma u nadmetanju. Evropska komisija otvorila je u aprilu istragu o tome da li su konzorcijumi bili korisnici velikih, neotkrivenih subvencija kineske vlade. Nadmetanje dve kineske grupe bilo bi blokirano u slučaju da je istraga otkrila kršenje zakona.

EK će okončati istragu o kineskim grupama u svetlu njihovog povlačenja iz ponude, navodi se u saopštenju. Komisija je dugo kritikovala Peking zbog navodne podrške kompanijama koje se bave proizvodnjom obnovljive energije i električnih vozila kroz, kako tvrdi, subvencije koje narušavaju tržište.

EU finansira rumunski solarni projekat, što je Breton naveo u svojoj izjavi. „Mi značajno ulažemo u postavljanje solarnih panela da bismo smanjili naše emisije ugljenika i račune za energiju, ali to ne bi trebalo da ide na račun naše energetske bezbednosti, naše industrijske konkurentnosti i evropskih poslova“, rekao je evropski komesar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.