Pripreme za prvi samit uživo posle četiri godine

EU i Kina ne planiraju zajedničku izjavu posle sastanaka u Pekingu

AnalizaEUSvet

26.11.2023 11:38 Autor: Vladimir Jokanović 7

EU i Kina ne planiraju zajedničku izjavu posle sastanaka u Pekingu EU i Kina ne planiraju zajedničku izjavu posle sastanaka u Pekingu
Evropska unija i Kina za sada nemaju u planu da izdaju zajedničku izjavu nakon dugo očekivanog samita koji će biti održan početkom decembra u... EU i Kina ne planiraju zajedničku izjavu posle sastanaka u Pekingu

Evropska unija i Kina za sada nemaju u planu da izdaju zajedničku izjavu nakon dugo očekivanog samita koji će biti održan početkom decembra u Pekingu, navode nezavisni diplomatski izvori. Iako zvanična odluka o tome još nije doneta, nedostatak zajedničke diplomatske posvećenosti istakao bi sve dublje podele između dve strane.

Budući da je Kina domaćin samita, Peking bi trebalo prvi da predloži nacrt zajedničke izjave, prema uobičajenoj praksi u međunarodnoj diplomatiji. Iako je do samita ostalo manje od dve nedelje, a nacrt još nije na vidiku, sve je manje verovatno da će dve strane do tada postići saglasnost o zajedničkoj izjavi, prenosi Politico.

Biće to prvi samit EU – Kina uživo u poslednje četiri godine, a očekuje se da će se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, dok će sastankom predsedavati kineski premijer Li Ćijang.

Samit će biti održan usred pojačanih geopolitičkih tenzija na relaciji Brisel – Peking, a u fokusu bi trebalo da budu pitanja trgovine, energije i digitalne tehnologije. Glavni diplomata EU Žozep Borelj (Josep Borrell) posetio je Kinu prošlog meseca u okviru priprema sa samit. Istovremeno, EK pokrenula je istragu o subvencijama za električna vozila proizvedena u Kini.

Fon der Lajen izjavila je da je ključni cilj samita postizanje jednakih uslova u trgovini u svetlu poremećaja tržišta. Kao primer ona je navela da će se višak kapaciteta u sektoru čiste tehnologije pogoršati i izvoziti kako se njena ekonomija usporava, što pogoršava distorzije na tržištu EU, koja to nije mogla da prihvati, prenosi Reuters.

Ursula fon der Lajen/Foto: Beta-AP

Trgovinski suficit Kine sa EU bio je prošle godine najveći ikada, nešto manje od 400 milijardi evra, istakla je predsednica EK. „Ne prihvatamo distorziju iznutra, ne treba da je prihvatimo ni spolja. Evropa je otvorena za takmičenje. Ne za trku do dna“, rekla je Fon der Lajen, ističući da je zbog toga EU pokrenula istragu o uvozu kineskih električnih vozila.

Ona je dodala da koliko god EU nastoji da zaštiti svoje interese, ona će takođe nastojati da reši nesuglasice sa Kinom kroz djalog već na samitu 7. decembra. Podsetimo, ranije ovog meseca u San Francisku sastali su se predsednik Kine i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden). Nihov samit takođe nije ispraćen zajedničkom izjavom.

Šef kineske diplomatske misije pri EU Fu Cong, rekao je nešto ranije u Briselu da je uveren u izglede odnosa EU i Kine. Fu je takođe naveo da se Peking ne slaže sa definicijom koju je EU formulisala 2019. godine, da je Kina njen partner, konkurent i sistemski rival. „Verujem da smo više partneri nego rivali“, rekao je kineski diplomata.

On je ocenio da je ekonomska konkurencija normalna, ali da pokušaji razdvajanja, čak i u ime uklanjanja rizika, ne služe ničijim interesima. „Umesto toga, imamo koristi od obostranog razvoja. Po našem mišljenju, možemo da sarađujemo i da se takmičimo, ali nema razloga da budemo rivali“, istakao je Fu, preneo je China Daily.

Kineski dnevnik u prvi plan stavlja izjavu Fon der Lajen da je Kina najvažniji trgovinski partner EU, ako i da Brisel ne želi odvajanje od Kine, već samo smanjenje rizika. Ona je takođe naglasila da je saradnja između Kine i EU moguća po globalnim pitanjima, kao što su klimatske promene, kao i da se ta saradnja događa, ali i da se geopolitika i geoekonomija više ne mogu posmatrati odvojeno.

  • BLIZANAC

    26.11.2023 #1 Author

    Ko zna šta dogovaraju

    Odgovori

  • VALERIJA

    26.11.2023 #2 Author

    Sigurno je da postoji dobar razlog za takvu odluku.

    Odgovori

    • mile

      26.11.2023 #3 Author

      isto mislim…sigurno ima razlog

      Odgovori

  • PAVLE-2005

    26.11.2023 #4 Author

    Kina vodi i diriguje svetskim orkestrom

    Odgovori

  • Emilija

    27.11.2023 #5 Author

    Ima razloga sigurno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.11.2023 #6 Author

    Da je bilo na obostranu korist svakako bi dali izjavu oba lidera posle sastanka…

    Odgovori

  • tamara71

    27.11.2023 #7 Author

    Bice dobro ako ne bude rata…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...