Uoči posete Valdisa Dombrovskisa Šangaju

Deficit u trgovini EU sa Kinom „najveći u istoriji“

EUSvet

22.9.2023 12:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

Deficit u trgovini EU sa Kinom „najveći u istoriji“ Deficit u trgovini EU sa Kinom „najveći u istoriji“
Evropska unija upozorila je Kinu uoči trgovinskih pregovora na visokom nivou, zahtevajući od Pekinga da napravi „napredak“ u smanjenju trgovinskog deficita, koji je prošle... Deficit u trgovini EU sa Kinom „najveći u istoriji“

Evropska unija upozorila je Kinu uoči trgovinskih pregovora na visokom nivou, zahtevajući od Pekinga da napravi „napredak“ u smanjenju trgovinskog deficita, koji je prošle godine dostigao 396 milijardi evra, što je visoki diplomata EU opisao kao „najviši u istoriji čovečanstva“.

Komentari su došli uoči puta evropskog komesara za trgovinu Valdisa Dombrovskisa u Šangaj u petak i usred eskalacije tenzija između EU i Kine, koja je ljuta zbog istrage Brisela protiv subvencija električnih vozila i ograničenja izvoza opreme za proizvodnju čipova, prenosi Financial Times.

„Trgovinski suficit Kine sa EU prošle godine bio je najveći u istoriji čovečanstva“, rekao je Horhe Toledo (Jorge Toledo), ambasador EU u Kini. On je citirao izveštaj koji je ove nedelje objavila Privredna komora EU u Kini u kojem se navodi 1.058 preporuka za prevazilaženje onoga što je nazvao „tržišnim barijerama“.


Toledo je ocenio da su barijere „sve gore“ i pozvao na napredak u tom pogledu. Centalni deo posete Dombrovskisa Kini biće ekonomski i trgovinski dijalog na visokom nivou sa njegovim kineskim kolegama u ponedeljak, kada se očekuje da će obe strane objaviti rastuću listu pritužbi.

Očekuje se da će na vrhu pritužbi Pekinga biti prošlonedeljno saopštenje EU o istrazi o subvencionisanju kineskih električnih vozila, što bi moglo da dovede do uvođenja tarifa za proizvođače automobila. Mnogi kineski proizvođači suočeni su sa viškom kapaciteta u domaćem sektoru, pa izvoz u Evropu vide kao neophodan za opstanak.

Istovremeno, evropski proizvođači električnih automobila tvrde da niži troškovi rada i energije daju njihovim kineskim rivalima nepravednu prednost u cenama. Peking je takođe ljut zbog kontrole izvoza poluprovodničke tehnologije i opreme za proizvodnju čipova, koju su inicirale SAD, a prihvatile evropske zemlje.

  • KIMCHI

    24.9.2023 #1 Author

    Ovo vec ne sluti na dobro

    Odgovori

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #2 Author

    Evropi se apsolutno ne isplati da sad uvodi mere protiv Kine, previše je Kina postala jaka, a Evropa ne može bez Kineskih proizvoda.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...