peking oštro protiv istrage EU o subvencijama u EV industriji

Kina: To je goli protekcionizam

BiznisEUSvet

14.9.2023 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina: To je goli protekcionizam Kina: To je goli protekcionizam
Peking je oštro osudio najavljenu istragu Evropske unije protiv subvencija u kineskoj industriji električnih automobila kao „goli protekcionistički cilj“ i upozorio Brisel da će... Kina: To je goli protekcionizam

Peking je oštro osudio najavljenu istragu Evropske unije protiv subvencija u kineskoj industriji električnih automobila kao „goli protekcionistički cilj“ i upozorio Brisel da će to imati negativan uticaj na međusobne odnose.

Kinesko Ministarstvo trgovine obećalo je da će zaštititi „legitimna prava“ svojih kompanija i podsetilo EU na snažno prisustvo i dugu istoriju evropskih proizvođača automobila u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, prenosi Financial Times.

„To je goli protekcionistički čin koji će ozbiljno poremetiti i narušiti globalni lanac snabdevanja automobilske industrije, uključujući i EU, a imaće i negativan uticaj na ekonomske i trgovinske odnose Kine i EU“, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula fon der Leyen) najavila je u sredu u Evropskom parlamentu istragu o državnoj podršci Kine proizvođačima električnih vozila. Ona je navela da je EU otvorena za konkurenciju, ali ne i za trku čiji je krajnji ishod poznat, preneo je CNN.

Kineska električna vozila i dalje predstavljaju mali deo na tržištu EU, ali njihov udeo brzo raste, pa se procenjuje da bi mogao da dostigne 15 odsto za dve godine. Uspon prodaje kineskih vozila izazvao je zabrinutost u EU, dok je industrija električnih vozila velika nada kineske ekonomije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...