Ugrožavaju velike proizvođače iz EU

Evropska komisija oštro protiv kineskih jeftinih električnih automobila

BiznisEU

13.9.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Evropska komisija oštro protiv kineskih jeftinih električnih automobila Evropska komisija oštro protiv kineskih jeftinih električnih automobila
Evropska komisija pokrenula je u sredu istragu o subvencijama datim proizvođačima električnih vozila u Kini, saopštila je njena predsednica Ursula fon der Lajen (Ursula... Evropska komisija oštro protiv kineskih jeftinih električnih automobila

Evropska komisija pokrenula je u sredu istragu o subvencijama datim proizvođačima električnih vozila u Kini, saopštila je njena predsednica Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Govoreći na svom godišnjem obraćanju o stanju u Uniji u Evropskom parlamentu u Strazburu, ona je potvrdila ovu istragu, piše CNBC.

Akcije evropskih proizvođača automobila nakon ove objave porasle su u proseku za 0,4 odsto.

„Moramo biti jasni u pogledu rizika sa kojima se suočavamo“, rekla je Fon der Lajen. „Uzmite sektor električnih vozila kao primer, to je ključna industrija za čistu ekonomiju sa ogromnim potencijalom u Evropi, ali globalna tržišta su sada preplavljena jeftinijim kineskim električnim automobilima i njihove cene se veštački drže niskim zahvaljujući ogromnim državnim subvencijama.”

„Ne možemo da prihvatamo toliku distorziju našeg tržišta, ovakva situacija ga urušava”, dodala je predsednica EK.

Fon der Lajen je rekla da se blok mora braniti od nepoštenih praksi, ali je istakla da je podjednako važno zadržati otvorene linije komunikacije sa Pekingom. „Ukloniti rizik, a ne prekidati vezu. To će biti moj pristup na samitu EU-Kina kasnije ove godine“, dodala je ona.

  • SHALIMAR

    13.9.2023 #1 Author

    Kinezi pametno rade,osvojili trziste…

    Odgovori

  • Ero

    13.9.2023 #2 Author

    To nam malo pričaju o demokratiji i ljudskim pravima.Nato je silom donosio prava nekom zemljama da mogu kupovati što žele I gde žele.Brzo propadanje EU.Ode EU u propast,kupovali ili ne.

    Odgovori

  • Sasa

    17.9.2023 #3 Author

    Ovamo kao globalno zagrevanje hitno smanjenje emisije CO2 a sad ipak interes i lova iznad ekologije ccc

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...