Planovi za proizvodnju električnih modela Mini

BMW ulaže 600 miliona funti u fabrike u Velikoj Britaniji

AutomobiliInvesticijeLifestyle

11.9.2023 15:07 Autor: Vladimir Jokanović 3

BMW ulaže 600 miliona funti u fabrike u Velikoj Britaniji BMW ulaže 600 miliona funti u fabrike u Velikoj Britaniji
Nemački automobilski gigant BMW saopštio je u ponedeljak da će uložiti 600 miliona funti u svoje fabrike u Velikoj Britaniji kako bi svoj kultni... BMW ulaže 600 miliona funti u fabrike u Velikoj Britaniji

Nemački automobilski gigant BMW saopštio je u ponedeljak da će uložiti 600 miliona funti u svoje fabrike u Velikoj Britaniji kako bi svoj kultni brend Mini učinili potpuno elektičnim do 2030. godine. To bi trebalo da bude veliki podsticaj za britansku autoindustriju nakon Brexita.

Od 2026. godine, nemački proizvođač automobila proizvodiće dva električna modela u svojoj fabrici Mini u Oksfordu. Reč je o modelima Mini Cooper sa troje vrata i krosoveru Mini Aceman. U planu je da ova fabrika od 2030. godine proizvodi samo električne automobile, prenosi Reuters.

Ista dva modela će se proizvoditi i u Kini, a izvoz tih automobila počeće 2024. godine. Vlada u Londonu zvanično će objaviti investiciju, za koju je ocenila da je povećala ukupne investicije u automobilskom sektoru poslednjih godina, na više od šest milijardi funti.

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) naveo je da je Velika Britanija najbolje mesto za pravljenje automobila budućnosti. BMW je saopštio da je vlada Velike Britanije pružila podršku za investiciju, ali nije navela detalje.

BMW će takođe investirati u svoju fabriku u Svindonu u Velikoj Britaniji, koja proizvodi delove za Mini modele. Nemačka kompanija nije navela šta će biti sa njenom fabrikom motora u Hams Halu. Originalni Mini Morris počeo je da se prodaje 1959. godine, a BMW je oživeo ovaj brend 2001. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.