nova opcija za kupce koji žele dodatne usluge

BMW više neće dodatno naplaćivati funkcije koje već postoje u automobilu

AutomobiliLifestyle

9.9.2023 14:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

BMW više neće dodatno naplaćivati funkcije koje već postoje u automobilu BMW više neće dodatno naplaćivati funkcije koje već postoje u automobilu
Mnogo je negativnih reakcija u javnosti prošle godine izazvala odluka BMW-a da počnu naplaćivati pretplatu na razne dodatke u svojim novim automobilima. Ideja im... BMW više neće dodatno naplaćivati funkcije koje već postoje u automobilu

Mnogo je negativnih reakcija u javnosti prošle godine izazvala odluka BMW-a da počnu naplaćivati pretplatu na razne dodatke u svojim novim automobilima. Ideja im je bila korisnicima prodati bogato opremljene automobile, a potom ih “navući” na mesečnu pretplatu, u sklopu koje bi plaćali razne opcije.

Najčešće su se po medijima tako pojavljivale kritike pretplate za grejanje sedišta, ali bilo je tu još drugih naplatnih opcija.

BMW je naplaćivao korišćenje ugrađene auto-kamere, automatsko paljenje i gašenje dugih svetala, grejanje upravljača ili (jedino donekle opravdano) korišćenje sistema poluautonomne vožnje. Cene pretplata bile su od desetak, pa sve do pedesetak dolara (grejanje za sedišta trebalo je platiti, recimo, 18 dolara mesečno), a višegodišnjom pretplatom se moglo ponešto i uštedeti, piše Autonet, prenosi SEEbiz.

Međutim, nezadovoljstvo kupaca bilo je preveliko, što je sada dovelo do promene poslovne politike. U razgovoru za portal Autocar, član uprave BMW-a za prodaju i marketing Peter Nota (Pieter Nota) potvrdio je da oni više neće tražiti dodatno plaćanje za funkcije koje su već ugrađene u automobile.

Kontroverzna praksa nije dobro “legla” kupcima, koji su imali osjećaj da moraju za istu stvar da plate dvostruko. Iako su u bavarskoj kompaniji to tumačili kao “pružanje dodatnih usluga uz mogućnost naknadne aktivacije”, tržište taj narativ nije prihvatilo. Grejanje za sedišta i drugi dodaci sada se ugrađuju i aktiviraju samo u fabrici, ako ih kupac prilikom porudžbine vozila odabere.

BMW, ipak, ne odustaje od dodatne naplate baš svega. Softverske usluge koje zahtevaju preuzimanje dodatnih usluga (na primer sistem za automatsko parkiranje) dobro su prihvaćene, a kupcima je prihvatljivo da plate za njihovu naknadnu kupovinu. Na to će se, kaže Nota, u BMW-u od sada fokusirati.

 • BLIZANAC

  9.9.2023 #1 Author

  Lepo sa njihove strane. Znaci da brinu o njihovim vernim kupcima

  Odgovori

 • REA

  10.9.2023 #2 Author

  Lepo i tako i treba.

  Odgovori

 • MARA

  10.9.2023 #3 Author

  To i jeste pohvalno

  Odgovori

 • Boba321

  10.9.2023 #4 Author

  konacno da ne doplacujemo 🙂

  Odgovori

 • SUNCICA

  10.9.2023 #5 Author

  odlicno, cekala se ova vest

  Odgovori

 • Brana

  10.9.2023 #6 Author

  Super

  Odgovori

 • HANA

  10.9.2023 #7 Author

  Pametno.
  To je još jedan od načina za borbu sa automobilskom
  konkurencijom.

  Odgovori

 • DUCA

  10.9.2023 #8 Author

  Za onog ko može sebi da priušti BMV i nije mnogo važno da li će dodatno platiti neke funkcije!!!

  Odgovori

 • SABRINA

  11.9.2023 #9 Author

  Ne bi znali kakve će biti reakcije, da nisu probali.

  Odgovori

 • Maky

  11.9.2023 #10 Author

  Sve pohvale, bravo!

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.9.2023 #11 Author

  Pametan poslovni potez…

  Odgovori

 • AJA

  16.9.2023 #12 Author

  Bravo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.