širenje globalne mreže proizvodnje

BMW investira 800 miliona evra u fabriku e-automobila u Meksiku

AutomobiliFirme u fokusuSvetU fokusu

4.2.2023 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

BMW investira 800 miliona evra u fabriku e-automobila u Meksiku BMW investira 800 miliona evra u fabriku e-automobila u Meksiku
Auto-komapnija BMW najavila je da će investirati 800 miliona evra (872 miliona dolara) u svoju fabriku za proizvodnju električnih vozila u San Luis Potosiju... BMW investira 800 miliona evra u fabriku e-automobila u Meksiku

Auto-komapnija BMW najavila je da će investirati 800 miliona evra (872 miliona dolara) u svoju fabriku za proizvodnju električnih vozila u San Luis Potosiju u Meksiku, u nastojanju da poveća svoju globalnu mrežu proizvodnje.

Više od polovine ulaganja biće iskorišćeno za izgradnju nove fabrike za sklapanje visokonaponskih baterija na toj lokaciji, saopštio je u petak nemački proizvođač automobila, i potvrdio potvrđujući najavu meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora iz januara, preneo je Bloomberg.

Ova investicija je značajna i zbog toga jer će doći do otvaranja oko 1.000 novih radnih mesta, a proizvodnja električnih vozila bi trebalo da počne 2027. godine.

Meksička fabrika će proizvoditi e-vozila zasnovana na BMW-ovim „Neue Klasse“ osnovama, odnosno novoj platformi koja je ključna u naporima kompanije da se takmiči sa konkuretom Teslom, koji nastavlja da dominira globalnom prodajom EV.

BMW ima za cilj da smanji troškove ćelija za polovinu i poveća domet i brzinu punjenja baterija za 30 odsto u poređenju sa trenutnim modelima.

Prvi modeli „Neue Klasse“ biće proizvedeni do kraja 2025. godine u fabrici BMW-a u Debrecinu, u Mađarskoj, gde je proizvođač automobila nedavno udvostručio investicije na dve milijarde evra.

U oktobru je BMW saopštio da će uložiti 1,7 milijardi dolara u svoje proizvodno središte u Južnoj Karolini za proizvodnju e-vozila za američko tržište. Kompanija očekuje da će najmanje polovina njene prodaje biti zasnovana na potpuno električnim vozilima do 2030. godine, ali je istakla da bi cilj mogao biti postignut ranije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...