novi zakoni o bezbednosti na interentu IT kompanije doživljavaju kao previše restriktivne

Tehnološki divovi prete napuštanjem britanskog tržišta

Svet

14.8.2023 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tehnološki divovi prete napuštanjem britanskog tržišta Tehnološki divovi prete napuštanjem britanskog tržišta
Veliki tehnološki divovi poput Microsofta, WhatsAppa ili Amazona zapretili su odlaskom iz Velike Britanije nakon što su u toj zemlji objavljeni propisi koji su... Tehnološki divovi prete napuštanjem britanskog tržišta

Veliki tehnološki divovi poput Microsofta, WhatsAppa ili Amazona zapretili su odlaskom iz Velike Britanije nakon što su u toj zemlji objavljeni propisi koji su „tačka preokreta“ za odlazak tih kompanija.

Velika Britanija želi da usvoji Zakon o bezbednosti na internetu, koji bi propisao pravila rada i visoke kazne za kompanije u slučaju njegovog kršenja, te Zakon o digitalnom tržištu, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

S obzirom na to da bi moć bila u regulatoru koji nadzire tržišno takmičenje u Velikoj Britaniji, tehnološke kompanije smatraju da je to prevelika sloboda za jedno telo i da im je time ugroženo poslovanje.

Zakon o bezbednosti na internetu, čije je donošenje najavljeno za jesen, propisuje stroga pravila u pogledu praćenja sadržaja na društvenim mrežama s ciljem zaštite dece. Prekršaji podležu visokim novčanim kaznama, kao i zatvorskim kaznama za pojedinačno odgovorno tehničko osoblje, ako se kompanije ne pridržavaju pravila.

Jedna klauzula koja se pokazala posebno kontroverznom je predlog da se šifrovane poruke, uključujući one poslate putem WhatsAppa, mogu pročitati i predati policiji putem platformi na kojima su poslane, ako se smatra da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti ili zaštititi decu od rizika.

Dobrotvorna organizacija za decu opisala je šifrirane aplikacije za razmenu poruka kao „prvu liniju“ gde se dele slike zlostavljanja dece, ali se takođe smatra ključnim sigurnosnim alatom za aktiviste kampanja, novinare i političare.

WhatsApp, Proton i Signal zapretili su napuštanjem britanskog tržišta upravo zbog ovog zahteva iz novog zakona.

Predlog zakona o digitalnim tržištima takođe prolazi kroz parlament. Predlaže se da britanski regulator tržišnog takmičenja izdvoji velike kompanije poput Amazona i Microsofta, pruži im pravila koja moraju slediti i kazni ih ako to ne čine.

Microsoft je oštro reagovao kada je Uprava za tržišno takmičenje i tržište (CMA) odlučila da blokira akviziciju diva za video igre Activision Blizzard. „Ovde postoji jasna poruka – EU je privlačnije mesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva“, rekao je izvršni direktor Microsofta Bred Smit (Brad Smith).

  • ELLA

    14.8.2023 #1 Author

    Cim ih udare Po dzepu oni beze. To su ti veliki giganti koji gledaju samo svoj profit a predstavljaju se kao drustveno odgovorne kompanije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...