Primanja pala za 26 odsto u poslednjih 15 godina

Mlađi lekari u Engleskoj pokrenuli novi štrajk zbog plata

U fokusu

11.8.2023 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mlađi lekari u Engleskoj pokrenuli novi štrajk zbog plata Mlađi lekari u Engleskoj pokrenuli novi štrajk zbog plata
Lekari u bolnicama u Engleskoj ponovo su se našli na ulicama zbog spora sa vladom oko plata. Najnovija štrajkačka akcija pogodila je Nacionalnu zdravstvenu... Mlađi lekari u Engleskoj pokrenuli novi štrajk zbog plata

Lekari u bolnicama u Engleskoj ponovo su se našli na ulicama zbog spora sa vladom oko plata. Najnovija štrajkačka akcija pogodila je Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) Velike Britanije, koju finansira država.

Četvorodnevni štrajk mlađih doktora dolazi usred rekordnog čekanja pacijenata na pregled ili intervenciju, ipak, lekari traže povećanje plata kao odgovor na najgoru krizu u jednoj generaciji, piše francuska novinska agencija AFP.

Mlađi lekari, koji još prolaze kliničku obuku, ali imaju višegodišnje iskustvo, čine oko polovine lekara u bolnicama u Velikoj Britaniji.

„Poslednji krug štrajkova mlađih lekara značajno menja usluge za pacijente“, rekao je direktor NHS-a dr Stiven Povis (Stephen Powis.).

„Dodatni izazov ovog puta je to što organizacije nisu u mogućnosti da koriste agencijske radnike da pokriju osoblje koje je u štrajku“, dodao je on.

Britansko medicinsko udruženje (BMA) kaže da su primanja mlađih lekara pala za 26 odsto u poslednjih 15 godina. Vlada, sa druge strane, smatra da su njihovi zahtevi preskupi.

Medicinske sestre, osoblje hitne pomoći i drugi medicinski radnici pridružili su se protestima poslednjih meseci, povećavajući pritisak na javnu zdravstvenu službu. Prema podacima NHS-a, blizu 778.000 lekarskih pregleda je odloženo zbog štrajkova koji traju od decembra.

„Pacijenti snose najveći teret kontinuiranih štrajkova širom NHS-a, a dalja akcija BMA će prouzrokovati odlaganje termina i procedura“, rekao je ministar zdravlja Stiv Barkli (Steve Barclay).

On je rekao da je povećanje plata od šest odsto uz dodatni paušalni iznos od 1.250 funti (2.145 dolara) koje je vlada objavila sredinom jula bilo „konačno” i pozvao BMA da „odmah prekine štrajkove”.

Rekordnih 7,6 miliona ljudi u Engleskoj čekalo je da započne rutinsko bolničko lečenje u junu, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavio NHS.

 • REA

  11.8.2023 #1 Author

  Ej englezi ucite od nas ha-ha

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.8.2023 #2 Author

  Scenario kao u Srbiji,samo sto su plate u zdravstvu dvadeset puta manje od njihovih…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...