ključni element za podizanje ekonomskog rasta

Velikoj Britaniji potreban bolji globalni izvozni učinak

SvetVesti

13.8.2023 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Velikoj Britaniji potreban bolji globalni izvozni učinak Velikoj Britaniji potreban bolji globalni izvozni učinak
Ujedinjeno Kraljevstvo „treba brzo“ da uloži veći napor i uhvati korak sa svojim međunarodnim partnerima u izvozu, rekao je zvaničnik Britanske privredne komore. „To... Velikoj Britaniji potreban bolji globalni izvozni učinak

Ujedinjeno Kraljevstvo „treba brzo“ da uloži veći napor i uhvati korak sa svojim međunarodnim partnerima u izvozu, rekao je zvaničnik Britanske privredne komore.

„To je ključni element za podizanje ekonomskog rasta koji tako očajnički traže kako kreatori politike, tako i kompanije“, rekao je Vilijam Bejn (William Bain), šef trgovinske politike u Britanskoj privrednoj komori (BCC), u izjavi nakon najave rasta britanskog BDP-a, prenosi Anadolu Agency.

Dotičući se pada zamaha izvoznih usluga zemlje od 3,9 odsto u drugom tromesečju, Bejn je rekao da je „nažalost“ to takođe povezano sa daljim padom izvoza robe iz Velike Britanije na tržište Evropske unije.

„Ono što je sada zaista potrebno je veći napor da se unese veća doslednost u naše izvozne performanse“, dodao je on.

Britanska ekonomija je zabeležila rast od 0,2 odsto u drugom tromesečju ove godine, nadmašivši očekivanja ekonomista o nultom rastu.

„Ovo su dobre vesti“, rekao je premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) o cifri, i dodao da ima još posla, „ali današnje brojke pokazuju da plan funkcioniše“.

Postavljamo temelje za snažnu ekonomiju, a kada smanjimo inflaciju, videćemo plodove toga“, napisao je ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Pozivajući se na MMF, on je rekao da će Velika Britanija rasti brže od Francuske, Nemačke i Italije u narednim godinama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...