Ekonomski podaci na Ostrvu bolji od očekivanih

Rast BDP-a Velike Britanije za 0,2 odsto u drugom kvartalu

SvetVesti

11.8.2023 10:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast BDP-a Velike Britanije za 0,2 odsto u drugom kvartalu Rast BDP-a Velike Britanije za 0,2 odsto u drugom kvartalu
BDP Velike Britanije porastao je za 0,2 odsto u periodu od aprila do juna, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku, nadmašujući prognoze koje su... Rast BDP-a Velike Britanije za 0,2 odsto u drugom kvartalu

BDP Velike Britanije porastao je za 0,2 odsto u periodu od aprila do juna, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku, nadmašujući prognoze koje su predviđale da neće biti rasta u drugom kvartalu. Prethodno je u prvom kvartalu ekonomija porasla 0,1 odsto.

Britanska ekonomija u junu je takođe bolje prošla nego što se očekivalo, zabeleživši rast od 0,5 procenata. Prethodno je u maju došlo do pada BDP-a za 0,1 odsto, dok je u aprilu zabeležen rast od 0,2 procenta, prenosi Guardian.

Sektor usluga porastao je za 0,1 odsto na kvartalnom nivou, podstaknut povećanjem informacija i komunikacija, usluga smeštaja i ishrane, kao i aktivnosti u oblasti zdravlja i socijalnog rada. Proizvodni sektor je porastao za 0,7 odsto, uz rast u prerađivačkoj industriji od 1,6 odsto.

U pogledu rashoda, došlo je do snažnog rasta potrošnje domaćinstava i državne potrošnje, što je delimično neutralisano padom međunarodnih trgovinskih tokova u drugom kvartalu.

Brži ekonomski rast u Velikoj Britaniji od očekivanog takođe bi mogao da podstakne Banku Engleske da nastavi da povećava kamatne stope, jer pokušava da obuzda inflaciju. Sledeći sastanak centralne banke na kojem će se odlučivati o kamatnim stopama zakazan je za 21. septembar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...