Britanska centralna banka 14. put poskupela troškove zaduživanja

Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,25 odsto

BankeSvet

3.8.2023 14:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,25 odsto Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,25 odsto
Banka Engleske povisila je u četvrtak kamatne stope za 0,25 odsto na 5,25 procenata, što je njihova maksimalna vrednost u poslednih 15 godina. Bilo... Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,25 odsto

Banka Engleske povisila je u četvrtak kamatne stope za 0,25 odsto na 5,25 procenata, što je njihova maksimalna vrednost u poslednih 15 godina. Bilo je to 14. povećanje kamatne stope zaredom, jer britanska centralna banka pokušava na taj način da obuzda inflaciju.

Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji pala je u junu na 7,9 odsto, što je i dalje daleko iznad ciljanih dva odsto, prenosi Guardian. Prema prognozama stručnjaka inflacija bi do kraja tekuće godine trebalo da padne na oko pet odsto. Podsetimo, inflacija u Velikoj Britaniji u decembru prošle godine iznosila je 10,5 procenata.

Banka Engleske odlučila se u četvrtak za novo povećanje kamatne stope, uprkos znakovima da se oporavak britanske privrede usporava. Ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) istakao je da je svestan da će najnovije povećanje kamatnih stopa pogoditi domaćinstva, ali je ocenio da će za godinu dana inflacija pasti na oko tri odsto, kao i da privreda neće ući u recesiju.

Odbor za monetarnu politiku Banke Engleske glasao je 6:3 za povećanje kamatne stope za 25 baznih poena. Centralna banka saopštila je da je inflacija i dalje previsoka, zbog čega su potrebne dodatne mere, ali da su uočeni neki „obećavajući signali“, kao što su početak opadanja inflacije, ekonomski rast i niska stopa nezaposlenosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...