Peking nastavlja podršku ekonomiji

Kineska centralna banka podržava tražnju i oporavak cena

BankeNovacSvet

13.9.2023 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kineska centralna banka podržava tražnju i oporavak cena Kineska centralna banka podržava tražnju i oporavak cena
Kineska centralna banka saopštila je u sredu da će podstaći potražnju i umeren rast cena. Narodna banka Kine pojačaće svoju koordinaciju sa fiskalnom i... Kineska centralna banka podržava tražnju i oporavak cena

Kineska centralna banka saopštila je u sredu da će podstaći potražnju i umeren rast cena. Narodna banka Kine pojačaće svoju koordinaciju sa fiskalnom i industrijskom politikom, pažljivo prateći efekte finansijske politike.

Centralna banka će „stvoriti odgovarajuće monetarno i finansijsko okruženje za promovisanje efektivne tražnje u realnoj ekonomiji“ i podržaće umereni rast cena, unapređujući ekonomsku vitalnost, prenosi Reuters.

Snažan kreditni rast u Kini takođe je bio u skladu sa oporavkom, jer su troškovi zaduživanja u realnoj ekonomiji opali, naveo je neimenovani zvaničnik. Novi bankarski krediti nadmašili su očekivanja, nakon što su se gotovo učetvorostručili u avgustu u odnosu na jul, usled nastojanja centralne banke da podrži ekonomski rast.

Kina je poslednjih nedelja uvela niz mera, uključujući smanjenje kamatnih stopa i korake za ublažavanje imovine, kako bi podržala ekonomiju koja se borila nakon što se njen oporavak posle pandemije usporio.

Narodna banka Kine smanjila je svoju jednogodišnju referentnu kamatnu stopu, ili osnovnu kamatnu stopu za kredite, za 10 baznih poena na 3,45 odsto. Prosečna ponderisana stopa na kredite za preduzeća bila je 3,85 odsto, što je pad od 20 baznih poena u odnosu na godinu dana ranije.

 • SUNCE

  14.9.2023 #1 Author

  Treba posmatrati Kinu i njihovu monetarnu politiku i shvatiti koliko je pogubno za privredni rast da se kamate stalno povećavaju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.