nove mere državnih banaka

Tržišta očekuju smanjivanje najvažnijih kamatnih stopa u Kini

BankeNovacPoreziSvet

29.8.2023 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tržišta očekuju smanjivanje najvažnijih kamatnih stopa u Kini Tržišta očekuju smanjivanje najvažnijih kamatnih stopa u Kini
Kineske državne banke pokušavaju na razne načine da povećaju potrošnju građana, a u tome im se pridružuju kreatori nacionalne monetarne politike, kako bi poduprli... Tržišta očekuju smanjivanje najvažnijih kamatnih stopa u Kini

Kineske državne banke pokušavaju na razne načine da povećaju potrošnju građana, a u tome im se pridružuju kreatori nacionalne monetarne politike, kako bi poduprli rast u drugoj po veličini ekonomiji na svetu.

Bloomberg piše da će Kina do kraja nedelje objaviti da velike državne banke snižavaju kreditne stope na većinu postojećih hipoteka u zemlji. Smanjenja će uticati samo na kredite za prve nekretnine u vlasništvu.

Istovremeno, zajmodavci kao što su Industrial & Commercial Bank of China i China Construction Bank spremne su da kasnije ove nedelje smanje kamatne stope na depozite po treći put od početka godine kako bi ojačale svoje opadajuće marže.

Peking pokušava da podstakne potrošnju, usmeri više sredstava na berze i ublaži pritisak na zajmodavce, a velike banke pod državnom kontrolom mogle bi da ubrzaju ta nastojanja.

Smanjenje hipotekarnih kredita, koje tržište željno iščekuje nakon što je centralna banka nagovestila podršku sredinom jula, dolazi u trenutku kada se Peking bori da ponovo pokrene ekonomski rast. Investitori su takođe zabrinuti zbog rizika koji je sve veći zbog prolongirane krize na tržištu nekretnina.

Vlada je bila oprezna kada je u pitanju širenje subvencija, umesto toga oslanjajući se na ciljane mere za povećanje potrošnje domaćinstava.

Ipak, u avgustovskoj analizi Citigroup izražava zabrinutost da li će ovaj novi potez predstavljati preveliki pritisak na banke.

Kako bi olakšale teret, velike državne banke mogle bi stoga da snize i stope na depozite u lokalnoj valuti za između pet i 20 baznih poena, rekli su insajderi za Bloomberg, a ovaj potez verovatno će biti proglašen u petak 1. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...