Želi da popravi veze sa Kinom

Osnivač Foxconna kandidat za predsednika Tajvana

SvetVesti

28.8.2023 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Osnivač Foxconna kandidat za predsednika Tajvana Osnivač Foxconna kandidat za predsednika Tajvana
Milijarder, osnivač tehnološkog giganta Foxconna, Teri Gou (Terry Gou), najavio je da će se kandidovati za predsednika Tajvana kao nezavisni kandidat, uz obećanje da... Osnivač Foxconna kandidat za predsednika Tajvana

Milijarder, osnivač tehnološkog giganta Foxconna, Teri Gou (Terry Gou), najavio je da će se kandidovati za predsednika Tajvana kao nezavisni kandidat, uz obećanje da će, ukoliko ga izaberu, popraviti odnose sa Kinom i podstaći ekonomiju Tajvana.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, Gou je najavio je „eru vladavine preduzetnika“.

„Odlučio sam da se pridružim predsedničkoj trci 2024. godine“, rekao je on, hvaleći svoje poslovno i finansijsko iskustvo, uključujući ranije poslovne dogovore sa Kinom, piše The Guardian.

„Dajte mi četiri godine i obećavam da ću doneti 50 godina mira u Tajvanski moreuz i izgraditi najdublju osnovu za uzajamno poverenje između dve zemlje… Tajvan ne sme da postane nova Ukrajina”, istakao je bogataš.

Gou je nagovestio da će se kandidovati nekoliko meseci nakon što nije izabran za kandidata glavne opozicione stranke, Kuomintanga (KMT). On je tada obećao podršku izabranom kandidatu KMT-a.

Gou će morati da prikupi 290.000 potpisa do početka novembra da bi se kvalifikovao kao nezavisni kandidat.

Kineska vlada obećala je da će “podvesti Tajvan u kinesku državu”, pod onim što naziva ponovnim ujedinjenjem, ali što tajvanski narod i njegove glavne političke stranke u velikoj meri odbijaju. Pod vladavinom Si Đinpinga, Kina je postajala sve agresivnija prema Tajvanu, a nakon predsedničkih izbora u ostrvskoj zemlji 2016. godine, prekinuta je zvanična komunikacija sa Tajpejem. Poslednjih godina primetno je sve veće prisustvo ratnih aviona i brodova u tajvanskoj zoni protivvazdušne odbrane i teritorijalnim vodama.

Tagovi
KINA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...