Nova inicijativa globalne bezbednosti iz Pekinga

Kina negoduje zbog poređenja Ukrajine i Tajvana

Svet

21.2.2023 13:26 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina negoduje zbog poređenja Ukrajine i Tajvana Kina negoduje zbog poređenja Ukrajine i Tajvana
Kina je pozvala svet da prestane da pravi paralele između Ukrajine i Tajvana. Ministar spoljnih poslova Ćin Gang naveo je u utorak u Pekingu,... Kina negoduje zbog poređenja Ukrajine i Tajvana

Kina je pozvala svet da prestane da pravi paralele između Ukrajine i Tajvana. Ministar spoljnih poslova Ćin Gang naveo je u utorak u Pekingu, povodom pokretanja nove „Globalne bezbednosne inicijative“ da je Kina duboko zabrinuta zbog eskalacije ukrajinskog sukoba i mogućeg izmicanja kontroli.

„Pozivamo određene zemlje da odmah prestanu da potpaljuju vatru, da prestanu da prebacuju krivicu na Kinu i prestanu da promovišu – Ukrajina dana, Tajvan sutra“, rekao je kineski ministar, prenosi Bloomberg, tumačeći to kao deo napora Pekinga da se distancira od Rusije i prikaže sebe kao neutralnu silu koja se zalaže za mir.

Kina je poslednjih dana pojačala svoje napore da napravi razliku između Ukrajine i Tajvana, istovremeno odbacujući tvrdnje SAD da razmatra da isporučuje oružje Rusiji. Peking planira da u narednim danima predstavi mirovni predlog, ali je inicijativa naišla na skepticizam u SAD.


Peking smatra Tajvan svojom teritorijom i svaku podršku tamošnjim vlastima doživljava kao kršenje suvereniteta. Istovremeno, vlasti u Tajpeju teže samostalnosti i međunarodnom priznanju. Visoki kineski diplomata Vang Ji izjavio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji proteklog vikenda da će mir na Tajvanu zavisiti od snaga za nezavisnost ostrva. „To nikada nije bila država i apsolutno neće ni biti. To je prava realnost tajvanskog pitanja“, rekao je Vang.

Kada je reč o kineskoj inicijativi za globalnu bezbednost, ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je da su sve zemlje dobrodošle da joj se pridruže. U nacrtu plana koji su u utorak objavili kineski državni mediji navedeno je da Peking podržava zemlje uključene u rešavanje ukrajinske krize kroz razgovore.


U dokumentu inicijative koju je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping stoji da razlike i sporove između zemalja treba rešavati dijalogom i konsultacijama umesto ratom i sankcijama, kao da velike sile treba da olakšaju pregovore na osnovu potreba i želja uključenih zemalja. Među 20 prioriteta saradnje pominje se aktivno učešće u formulisanju „nove agende“ za svet, sprovođenje rezolcija UN i promocija političkog rešavanja međunarodnih problema, prenosi Komersant.

Takođe se ocenjuje da zloupotreba jednostranih sankcija i „dugoročne jurisdikcije“ samo stvaraju više poteškoća, zatim da velike sile imaju posebnu i važnu dužnost u održavanju međunarodnog mira, promovisanju jednakosti, saradnje i vladavine prava. Uz to, Kina odlučno odbacuje nuklearni rat i poziva nuklearne sile na komunikaciju i saradnju.

  • Anna

    21.2.2023 #1 Author

    Kako zaboli kad neko lupi po tvojim leđima! 😅

    Odgovori

  • Tina

    21.2.2023 #2 Author

    Mora da se napravi neki apel, za dobrobit svih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...