komponente sa ostrva ugrađene u gotovo sve elektronske proizvode

Sukobi oko Tajvana brinu nemačke privrednike

PoslovanjeSvetU fokusuVesti

4.8.2022 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sukobi oko Tajvana brinu nemačke privrednike Sukobi oko Tajvana brinu nemačke privrednike
Rasplamsavanje sukoba oko Tajvana brine nemačke privrednike, a predsednik Saveznog udruženja za veleprodaju, spoljnu trgovinu i usluge Dirk Jandura rekao je da je upravo... Sukobi oko Tajvana brinu nemačke privrednike

Rasplamsavanje sukoba oko Tajvana brine nemačke privrednike, a predsednik Saveznog udruženja za veleprodaju, spoljnu trgovinu i usluge Dirk Jandura rekao je da je upravo Tajvan važan deo mnogih sektora svetske privrede zbog svoje industrije elektronike i poluprovodnika.

Posledice daljeg zaoštravanja između SAD i Kine bile bi ozbiljne, upozorio je za Rheinische Post od četvrtka, prenosi agencija DPA.

„U našem svetu visoke tehnologije, komponenta sa Tajvana ugrađena je u skoro sve elektronske proizvode. U laptopove, pametne telefone, automobile, veš mašine, pa i u obične sijalice,“ dodao je Jandura.

„Zbog sadašnje geopolitičke nestabilnosti mislimo da je celishodno uzdržavati se od provokacija. Poslednje što nam treba je dalja eskalacija sukoba i kvarenje poslovnih odnosa sa naša dva, još uvek najvažnija trgovinska partnera, SAD i Kinom,“ naglasio je predsednik udruženja.

Posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) Tajvanu, Kina oko ostrva održava vojne manevre sa vežbama gađanja. Zbog toga su neke oblasti pod blokadom, piše agencija DPA.

Tajvan strahuje od pomorske i vazdušne blokade.

Podsetimo, Pelosijeva je najviša zvaničnica SAD koja je posetila Tajvan u poslednjih četvrt veka. Kina Tajvan smatra svojom teritorijom i posetu je doživela kao provokaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...