do najnovijeg zaoštravanja odnosa došlo zbog posete nensi pelosi

Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana

PoslovanjeSvetU fokusuVesti

3.8.2022 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana
Kina je od danas obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, saopštio je portparol Kancelarije za Tajvanske poslove pri Državnom... Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana

Kina je od danas obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, saopštio je portparol Kancelarije za Tajvanske poslove pri Državnom savetu, Ma Sijaoguang (Ma Ksiaoguang), prenosi agencija Mina.

Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, narandže i zamrznute skuše sa Tajvana.

„Izvoz prirodnog peska iz matičnog dela Kine na Tajvan je takođe obustavljen“, naveo je Ma, pišu Nezavisne novine, prenosi agencija Mina.

Do najnovijeg zaoštravanja odnosa u Tajvanskom moreuzu došlo je zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

Podsetimo, Pelosi je izjavila da je njena delegacija došla da bi „nedvosmisleno jasno stavila do znanja“ da SAD neće „napustiti“ ostrvo. Peking je ranije upozorio da će SAD „platiti cenu“ za posetu.

Inače, Tajvan funkcioniše kao samouprava, ali ga Kina smatra svojom otcepljenom prvincijom sa kojom će se ujediniti, pre ili kasnije.

„Pre 43 godine Amerika je obećala da će uvek biti uz Tajvan. Danas je naša delegacija došla na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu“, rekla je Pelosi, referirajući na američki Zakon o odnosima sa Tajvanom.

SAD se zvanično pridržavaju politike „jedne Kine“, kamena temeljca diplomatskih odnosa dve zemlje, priznajući samo kinesku vladu i ostvarujući formalne veze sa Pekingom, a ne sa Tajvanom. Istovremeno, Vašington održava „robusnu nezvaničnu“ vezu sa ostrvom. To uključuje prodaju oružja Tajvanu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...