Akcije kineskog giganta izgubile 87 odsto vrednosti nakon pauze od godinu I po dana

Evergrande potonuo na berzi

BerzaSvet

28.8.2023 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evergrande potonuo na berzi Evergrande potonuo na berzi
Najzaduženija svetska građevinska kompanija China Evergrande Group doživela je pad vrednosti akcija od čak 87 odsto na jutrošnjem otvaranju azijski berzi, trgujući po prvi... Evergrande potonuo na berzi

Najzaduženija svetska građevinska kompanija China Evergrande Group doživela je pad vrednosti akcija od čak 87 odsto na jutrošnjem otvaranju azijski berzi, trgujući po prvi put svojim hartijama od 21. marta prošle godine.

Akcije su pale na samo 22 hongkonška centa po komadu, u poređenju s poslednjim zatvaranjem na 1,65 hongkonških dolara 18. marta prošle godine, prenosi Mina.

Nastavak trgovine psole duge pauze dešava se jer je kompanija objavila gubitak od 39,25 milijardi juana odnosno 5,38 milijardi dolara za šest meseci zaključno s junom, što je manji gubitak u poređenju s gubitkom od 86,17 milijardi juana u istom periodu pre godinu dana.

U julu je opterećena kompanija podnela zahtev za zaštitu od bankrota u Poglavlju 15 na američkom sudu, koji štiti njenu imovinu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od poverilaca dok radi na sporazumu o restrukturiranju.

U svojoj prijavi Hongkonškoj berzi, Evergrande je otkrio da ima ukupne obaveze od 2,39 biliona juana u junu, nešto niže od 2,44 biliona juana u šest meseci zaključno s 30. junom prošle godine.

U julu je Evergrande imao ukupnu imovinu od 1,74 triliona juana, uključujući ukupnu gotovinu, novčane ekvivalente i ograničenu gotovinu od 13,4 milijarde juana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...