Kriza kineskog giganta nekretnina

Evergrande izgubio više od 80 milijardi dolara za dve godine

NekretnineNovacSvet

18.7.2023 09:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande izgubio više od 80 milijardi dolara za dve godine Evergrande izgubio više od 80 milijardi dolara za dve godine
Kineski gigant nekretnina u dužničkoj krizi, kompanija Evergrande, saopštio je da je 2021. i 2022. godine izgubio ukupno 581,9 milijardi juana (81,1 milijarda dolara).... Evergrande izgubio više od 80 milijardi dolara za dve godine

Kineski gigant nekretnina u dužničkoj krizi, kompanija Evergrande, saopštio je da je 2021. i 2022. godine izgubio ukupno 581,9 milijardi juana (81,1 milijarda dolara).

Evergrande se bori sa dugovima koji se procenjuju na oko 300 milijardi dolara. Ogromni gubici naglašavaju koliko kompaniju potresa kriza tržišta nekretnina poslednjih godina u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, prenosi Seebiz.

U podnescima berzi u Hong Kongu, kompanija Evergrande navela je kasno u ponedeljak da je izgubila 476 milijardi juana u 2021. godini i još 105,9 milijardi juana prošle godine. Prihod kompanije je više nego prepolovljen za dve godine.

Evergrande je saopštio da su gubici nastali iz više razloga, uključujući pad vrednosti imovine, kao i povećanje troškova zaduživanja. Trgovanje akcijama kompanije Evergrande, koja je nekada bila investitor sa najboljom prodajom u Kini, obustavljeno je u martu prošle godine.

Kineskla industrija nekretnina potresena je 2020. godine kada su uvedena nova pravila za konttrolu iznosa koje velike firme za nekretnine mogu da pozajme. Naredne godine Evergrande je propustio rok za plaćanje kamate na oko 1,2 milijarde dolara međunarodnih zajmova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.