Kineska kompanija podnela zahtev sudu u SAD

Evergrande traži zaštitu od bankrota

Svet

18.8.2023 09:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande traži zaštitu od bankrota Evergrande traži zaštitu od bankrota
Gigant nekretnina China Evergrande Group podneo je zahtev za zaštitu od bankrota na američkom sudu u okviru jedne od najvećih akcija restruktuiranja duga u... Evergrande traži zaštitu od bankrota

Gigant nekretnina China Evergrande Group podneo je zahtev za zaštitu od bankrota na američkom sudu u okviru jedne od najvećih akcija restruktuiranja duga u svetu, dok raste zabrinutost zbog pogoršanja imovinske krize u Kini i slabljenja ekonomije.

Nekada najuspešniji investitor u Kini, Evergrande je postao sinonim velike dužničke krize u kineskom sektoru nekretnina, koji čini oko četvrtine ekonomije, nakon što se suočio sa krizom likvidnosti sredinom 2021. godine, prenosi Reuters.

Evergrande je zatražio zaštitu u skladu sa američkim zakonom o stečaju, koji štiti kompanije koje nisu u SAD, a u fazi su restruktuiranja. Zakon štiti kompanije od poverilaca koji bi mogli da ih tuže u SAD ili da blokiraju njihovu imovinu u toj zemlji.


Podnošenje zahteva je proceduralne prirode, ali najzaduženiji investitor u svetu sa više od 300 milijardi dolara obaveza mora to da uradi u okviru procesa restruktuiranja prema američkom zakonu. Ofšor restruktuiranje duga kineske kompanije uključuje ukupno 31,7 milijardi dolara, što uključuje obveznice, kolaterale i obaveze otkupa.

Niz kineskih investitora za nekretnine nije izvršilo svoje obaveze prema inostranstvu, ostavljajući nedovršene građevine, opadajuću prodaju i rušeći poverenje investitora u drugu po veličini svetsku ekonomiju. Kriza u sektoru nekretnina takođe je podstakla rizik od lančane reakcije što bi moglo da ima destabilizujući uticaj na celu ekonomiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...