Prezadužena kineska kompanija za nekretnine u novom biznisu

Evergrande započinje prodaju električnih vozila

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

8.7.2022 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 9

Evergrande započinje prodaju električnih vozila Evergrande započinje prodaju električnih vozila
Jedinica za električna vozila kineske kompanije Evergrande počela je da prima narudžbine za svoj prvi model, za koji je ovaj investitor nada da će... Evergrande započinje prodaju električnih vozila

Jedinica za električna vozila kineske kompanije Evergrande počela je da prima narudžbine za svoj prvi model, za koji je ovaj investitor nada da će biti prvi korak ka nadoknađivanju velikih investicija u automobilskom sektoru. Jedinica za električna vozila Evergrande lansirala je prvi automobil, dok njena matična kompanija za nekretnine priprema plan o svom restruktuiranju.

Sportsko terensko vozilo Hengchi 5 ima autonomiju od 602 kilometra sa jednim punjenjem baterije, a prodaje se po ceni od 179.000 juana (26.700 američkih dolara) uključujući depozit u iznosu 1.000 juana. China Evergrande Vehicle Group saopštila je da isporuke počinju u oktobru i da je cilj kompanije da isporuči 10.000 komada do prvog kvartala naredne godine, prenosi Nikkei.

Evergrande je takođe objavio imena svojih dobavljača, koji uključuju kinesku fabriku električnih baterija CATL, nemački Bosch i japanski Jtekt, kao i proizvođača industrijskih robota Fanuc. „Mnogo srca i duše uloženo je u ovo u poslednje tri godine“, saopštila je kompanija Evergrande.

Kineska kompanija najavila je 2018. godine ulazak u industriju električnih automobila, a 2019. godine predstavila je planove o ulaganju 45 milijardi juana tokom tri godine. Kompanija se udružila sa evropskim proizvođačima delova i stekla srodnu intelektualnu svojinu.

Foto: YouTube screenshot

Evergrande je sada spremna za masovnu proizvodnju i prodaju uz podršku kineske tehnološke grupe Tencent Holdings i drugih investitora. Iako velika imena, kao što su BYD i Tesla već kontrolišu veći deo kineskog tržišta električnih automobila, Evergrande najavljuje borbu za svoj deo kolača.

„Objedinjavajući znanje sveta i radeći sa najboljim dobavljačima delova, stvorili smo sjajan kineski automobil i težimo da postanemo globalno priznati nacionalni automobilski brend“, saopštila je kompanija Evergrande najavljujući prodaju svog automobila Hengchi 5, prenosi Financial Times.

Kompanija Evergrande suočava se sa velikim problemima u svojoj osnovnoj delatnosti, poslovanju sa nekretninama. Evergrande ima više od 300 milijardi dolara duga, od čega je oko 20 milijardi u ofšor obveznicama denomiranim u dolarima. Kineska vlada fokusirala se na završetak radova na stotinama projekata Evergrandea, gde su kuće i stanovi prodati unapred.

Predstavljanje modela Hengchi 5 usledilo je nakon prodaje akcija u vrednosti 64 miliona dolara u novembru prošle godine, nekoliko nedelja pre nego što je Evergrande Group zvanično proglašena neplatišom nakon isteka grejs perioda za namirivanje prispelih obaveza. Evergrande se nada da će objaviti plan restruktuiranja duga do kraja tekućeg meseca.

  • N.N.

    8.7.2022 #1 Author

    Svaka njima cast

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.7.2022 #2 Author

    Sa ovolikim ulaganjem i ugovorima sa dobrim kompanijama verujem da ce ostvariti ono sto su rekli i vratiti dugovanja…

    Odgovori

  • Milovan94

    9.7.2022 #3 Author

    Električna vozila sve više dobijaju na značaju.

    Odgovori

  • MARA

    9.7.2022 #5 Author

    Nema predaje…

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    10.7.2022 #6 Author

    Tehnologija nikad ne stagnira to smoe već naučili.

    Odgovori

  • FRUIT04

    10.7.2022 #7 Author

    Jos samo da cene budu pristupacne pa da ima sve vise elektricnih vozila na ulicama.

    Odgovori

  • LUKA

    10.7.2022 #8 Author

    Lepa vest

    Odgovori

  • DIXI

    7.8.2022 #9 Author

    To je buducnost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...