U prvom kvartalu 2022. godine prodato dva miliona električnih vozila

Volkswagen i Goldman Sachs uložili 1,1 milijardu dolara u kompaniju Northvolt

NovacPoslovanjeVesti

6.7.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Volkswagen i Goldman Sachs uložili 1,1 milijardu dolara u kompaniju Northvolt Volkswagen i Goldman Sachs uložili 1,1 milijardu dolara u kompaniju Northvolt
Iz kompanije za proizvodnju baterija za električne automobile Northvolt saopšteno je ova firma uspela od više investitora, među kojima su i Volkswagen i Goldman... Volkswagen i Goldman Sachs uložili 1,1 milijardu dolara u kompaniju Northvolt

Iz kompanije za proizvodnju baterija za električne automobile Northvolt saopšteno je ova firma uspela od više investitora, među kojima su i Volkswagen i Goldman Sachs Asset Management, da prikupi 1,1 milijardu dolara.

U saopštenju kompanije navodi se da će prikupljena svota biti uložena u proširenje proizvodnje baterijskih ćelija i materijala za katode u Evropi, piše CNBC.

Među investitorima kompanije nalaze se i Baillie Gifford, Swedbank Robur, PCS Holding i TM Capital.

Iz Northvolta je nedavno saopšteno i da je prva gigafabrika ove kompanije Northvolt Ett počela da vrši komercijalne isporuke u Evropi. Iz firme navode da je vrednost porudžbina dostigla 55 milijardi dolara, a među klijentima su automobilski giganti Volvo Cars, BMW i Volkswagen.

Najnovije saopštenje kompanije Northvolt u vezi sa finansiranjem objavljeno je u trenutku u kom velike evropske ekonomije rade na strategijama za prelazak sa benzinaca i dizelaša na električna vozila.

U Velikoj Britaniji, na primer, plan je da se obustavi prodaja novih vozila na dizel i benzin do 2030. godine. Od 2035. godine sva nova vozila će imati nultu emisiju izduvnih gasova. Evropska unija, koju je Britanija napustila 2020. godine, ima slične ciljeve.

“Kombinacija političkih odluka, obaveze potrošača da koriste električna vozila i veoma brzog rasta potražnje kada su čistiji proizvodi u pitanju stvorila je ‘savršenu oluju’ za elektrifikaciju”, izjavio je generalni direktor Northvolta Peter Karlson (Peter Carlsson).

Prema podacima Međunarodne energetske agencije, prodaja električnih vozila u 2021. dostigla je 6,6 miliona. U prvom kvartalu 2022. godine zabeležena je prodaja dva miliona EV, što je povećanje od 75 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...