Švedska kompanija obezbedila ugovore vredne 30 milijardi dolara

Fabrika Northvolt proizvela prvu litijum-jonsku bateriju

AutomobiliBiznisBolji posaoEULifestyle

29.12.2021 20:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fabrika Northvolt proizvela prvu litijum-jonsku bateriju Fabrika Northvolt proizvela prvu litijum-jonsku bateriju
Kompanija Northvolt AB proizvela je prvu baterijsku ćeliju u fabrici u gradu Šelefteo na severu Švedske, ispunivši tako rok za početak proizvodnje koji je... Fabrika Northvolt proizvela prvu litijum-jonsku bateriju

Kompanija Northvolt AB proizvela je prvu baterijsku ćeliju u fabrici u gradu Šelefteo na severu Švedske, ispunivši tako rok za početak proizvodnje koji je bio naznačen za pred kraj godine.

Prva litijum-jonska baterija proizvedena u evropskoj kompaniji Nortvolt proizvedena je 28. decembra, piše Bloomberg.

“Radujemo se širenju proizvodnih kapaciteta u Nortvolt Ett fabrikama, čime ćemo Evropi omogućiti lakši prelazak na upotrebu čiste energije”, izjavio je generalni direktor švedske kompanije Peter Karlson ( Peter Carlsson).

Planovi kompanije Nortvolt su prvenstveno vezani za stvaranje balansa u proizvodnji baterija između Azije i Evrope, a ona je do sada osigurala ugovore vredne više od 30 milijardi dolara sa proizvođačima električnih automobila kao što su BMW AG, Volvo Car AB i Polestar.

U godinama koje dolaze, proizvodni kapacitet postrojenja će porasti na oko 60 gigavat sati (GWh). Iz kompanije Northvolt saopšteno je da planira proizvodnju ćelija različitih formata, pri čemu će prve zvanične isporuke početi naredne godine.

Među investitorima ove kompanije nalaze se Volkswagen, BMW, Goldman Sachs Group Inc., kao i investiciona kompanija Baillie Gifford. Generalni direktor Spotify Technology SA Danijel Ek (Daniel Ek) takođe ima udeo u ovoj fabrici za proizvodnju baterija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...