Za građane i firme ove godine izdvojeno oko 14 miliona evra

Novi krug podsticaja za električna vozila u Hrvatskoj

AutomobiliInvesticijeNovacRegionVesti

21.6.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Novi krug podsticaja za električna vozila u Hrvatskoj Novi krug podsticaja za električna vozila u Hrvatskoj
Hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost objavio je “Javni poziv za sufinansiranje energetski efikasnih vozila” u kojem je zvanično definisan datum... Novi krug podsticaja za električna vozila u Hrvatskoj

Hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost objavio je “Javni poziv za sufinansiranje energetski efikasnih vozila” u kojem je zvanično definisan datum početka, kao i svi detalji novog kruga podsticaja.

Prijave na konkurs za sufinansiranje električnih vozila počinju 27. juna. Prodajni predstavnici će od tada putem Fonda moći da krenu sa prijavama aplikacija korisnika za sufinansiranje vozila, piše Poslovni dnevnik.

Za podsticanje kupovine energetski efikasnih vozila Fond je u ovoj godini osigurao 108,3 miliona kuna (oko 14,4 miliona evra). U odnosu na prošlu godinu povećan je ukupni budžet za građane i firme koji će sad iznositi 103,3 miliona kuna (oko 13,7 miliona evra), dok je prošle godine bilo obezbeđeno 90 miliona kuna (skoro 12 miliona evra). Ostatak budžeta od pet miliona kuna (665.000 evra) namenjen je za javni sektor.

“Način prijave za građane i kompanije biće isti kao prošlogodišnji. Krajem maja objavili smo javni poziv za iskazivanje interesa prema distributerima automobila, a krajem juna i javni poziv za sufinansiranje kupovine električnih vozila za građane i firme. Iznosi podsticaja po vozilu ove godine se neće menjati, pa će iznositi 20.000 do 70.000 kuna u zavisnosti od kategorije vozila i vrste pogona”, naveli su u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

To znači da će se i ove godine dodela bespovratnih sredstava za kupovinu ekoloških vozila sprovoditi po proceduri koja je uvedena lane, a pokazala se kao efikasnija od dotadašnje prakse.

Električni auto
Foto: Pixabay.com

Novi sistem prijavljivanja za subvencije

Naime, prošle godine uveden je nov, izmenjeni proceduralni način, prema kojem se izbegao “najbrži prst”, odnosno model prema kojem su podsticaje dobijali oni koji su se uspeli prvi da se prijave.

Osim što su takav način kritikovali i građani i pravna lica, on je bio i neuspešan, jer je na kraju samo 50 odsto građana kojima je podsticaj odobren subvenciju i iskoristilo. Novim sistemom građani i pravna lica se na javni poziv više ne prijavljuju neposredno, već putem ovlašćenih trgovaca motornih vozila u Republici Hrvatskoj.

Tako će i ove godine Fond prvo raspisati javni poziv na koji će se moći javiti trgovci koji će putem aplikacije Fonda prijaviti prodajna mesta i dostupne modele vozila. Na njihovim prodajnim mestima građani i pravna lica dobiće ponudu za vozilo i trgovci će za njih obaviti prijavu za podsticaje.

Dakle, oni koji žele podsticaje i dalje će morati da budu brzi, odnosno da se pripreme pre objave javnog poziva, što znači da treba da prouče ponudu vozila za koja mogu da apliciraju za subvencije. Takođe, navodi se i da je iskorišćenost sredstava sa prošlogodišnjeg javnog poziva mnogo bolja nego što je to bilo prethodnih godina. Razlog za to je i što se rok za kupovinu vozila, odnosno iskorišćavanje rezervisanih sredstava, prolongirao zbog produženih rokova isporuke automobila na globalnom nivou.

Avans od sedam odsto

Kupac će biti dužan da uplati minimalni avans od sedam odsto traženih sredstava Fonda. Na primer, ako se traži podsticaj od 70.000 kuna (oko 9.300 evra), trgovcu će morati da se uplati 4.900 kuna (650 evra). Rok isporuke i korišćenja podsticaja biće devet meseci od odobrenja sufinansiranja.

Daleko najtraženija vozila za sufinansiranje prošle godine bila su električni automobili, za koje će i ove godine moći da se dobije 70.000 kuna. Recimo, prošle godine su sredstva rezervisana za 1.943 vozila, od čega je 1.785 električnih, 157 plug-in hibridnih, kao i jedno vozilo na tečni prirodni gas.

Za plug-in hibride (priključni punjivi hibridi) i dalje će moći da se dobije 40.000 kuna (oko 5.320 evra), a za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli, laki četverocikli) 20.000 kuna (oko 2.660 evra).

  • FRUIT04

    26.6.2022 #1 Author

    Bravo I treba podsticati I treba da budu pristupacnija elektro vozila

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.7.2022 #2 Author

    Odlicno,ovaj podsticaj ce puno znaciti…

    Odgovori

  • MARE

    11.9.2022 #3 Author

    Cene goriva bi trebale da nas priblize kupovini elektricnih automobila ,ko nema neka se zadovlji trotinetima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...