U susret ograničenjima izvoza u zapadnim zemljama

Kina uvećala uvoz opreme za proizvodnju čipova

SvetU fokusu

25.8.2023 10:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina uvećala uvoz opreme za proizvodnju čipova Kina uvećala uvoz opreme za proizvodnju čipova
Kineski uvoz opreme za izradu čipova porastao je na rekordno visok nivo uoči uvođenja ograničenja izvoza koje su najavile Sjedinjene Američke Države i njihovi... Kina uvećala uvoz opreme za proizvodnju čipova

Kineski uvoz opreme za izradu čipova porastao je na rekordno visok nivo uoči uvođenja ograničenja izvoza koje su najavile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici. Podaci kineske carine pokazuju da je uvoz alata za proizvodnju poluprovodnika u junu i julu iznosio oko pet milijardi dolara, što je 70 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Većina uvezene robe došla je iz Holandije i Japana, dve zemlje koje su pripremile ograničenja na izvoz opreme za proizvodnju čipova, dok zajedno sa SAD rade na usporavanju tehnološkog napretka Kine, prenosi Financial Times.

Ograničenja znače da će kupci nekih alata morati da se prijave za licence holandske i japanske vlade, što izaziva zabrinutost kineskih proizvođača čipova. Japan je počeo da primenjuje svoja ograničenja 23. jula, dok će holandske mere stupiti na snagu 1. septembra.


Iako nije jasno koliko se povećanje uvoza odnosi na alate koji će biti obuhvaćeni ograničenjima, kupovine sugerišu da Kina želi da izbegne bilo kakav poremećaj svojih planova za proširenje proizvodnje čipova. Sa uvezenom opremom, kineske kompanije pokušavaju da ostvare proizvodnju manje savremenih čipova koji nisu pokriveni ograničenjima.

Kineske grupe kao što su Semiconductor Manufacturing International i Yangtze Memory Technologies zavise od opreme iz SAD, Holandije i japana za proizvodnju čipova. Kategorije alata u kineskim carinskim podacima su litografske i mašine za graviranje, ali ne uključuju ploče.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...