Sastanak direktora velikih fabrika poluprovodnika sa Blinkenom

Američka industrija čipova protiv sankcija Kini

Svet

18.7.2023 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 2

Američka industrija čipova protiv sankcija Kini Američka industrija čipova protiv sankcija Kini
Rukovodioci velikih američkih kompanija za proizvodnju čipova sastali su se sa najvišim zvaničnicima američke administracije kako bi razgovarali o politici prema Kini, navodi Stejt... Američka industrija čipova protiv sankcija Kini

Rukovodioci velikih američkih kompanija za proizvodnju čipova sastali su se sa najvišim zvaničnicima američke administracije kako bi razgovarali o politici prema Kini, navodi Stejt departmenta. Najmoćnija lobistička grupa u sektoru poluprovodnika pozvala je na obustavu novih ograničenja koja razmatra vlada.

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) razgovarao je sa izvršnim direktorima kompanija za proizvodnju čipova o industriji i lancima snabdevanja nakon nedavnog putovanja u Kinu, saopštio je njegov kabinet, prenosi Reuters.

Sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo (Gina Raimondo) i direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) bili su među vladinim zvaničnicima koji su se sastali sa rukovodiocima kompanija Intel, Qualcomm i Nvidia.

Industrija čipova želi da zašiti svoj profit u Kini, jer administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra još jednu rundu ograničenja na izvoz čipova u Kinu. Prošle godine Kina je kupila poluprovodnike u iznosi od 180 milijardi dolara, što je više od trećine ukupne globalne kupovine od 555,9 milijardi dolara, prema podacima Asocijacije industrije poluprovodnika (SIA).

Prema saopštenju Stejt departmenta, Blinken je želeo da podeli svoje viđenje industrije i pitanja lanca snabdevanja i da čuje direktno od tih kompanija kako one gledaju na te probleme i kako vide svoje poslovanje u Kini. Vlada Sjedinjenih Američkih Država takođe je fokusirana na kineski pristup najsofisticiranijim čipovima veštačke inteligencije.

Vašington priprema još oštrija pravila o izvozu čipova u Kinu, razmatrajući ograničenja brzinie računarskih čipova. SIA sa sedištem u SAD pozvala je američku administraciju da se „uzdrži od daljih ograničenja“ prodaje čipova Kini i pozvala je vladu da dozvoli industriji da nastavi pristup kineskom tržištu poluprovodnika, najvećem u svetu.

  • SHALIMAR

    18.7.2023 #1 Author

    Politika je svuda umesana,na zalost…

    Odgovori

  • SENSEI

    19.7.2023 #2 Author

    Sankcije nikome ne donose dobro, naročito ekonomiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...