Vašington priprema nova ograničenja za izvoz tehnologije

SAD odseca Pekingu pristup naprednim čipovima

Hi-techLifestyleSvet

28.6.2023 15:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

SAD odseca Pekingu pristup naprednim čipovima SAD odseca Pekingu pristup naprednim čipovima
Američka administracija razmatra nova ograničenja za izvoz čipova veštačke inteligencije u Kinu, jer raste zabrinutost zbog moći tehnologije u rukama najvećih američkih rivala. Administracija... SAD odseca Pekingu pristup naprednim čipovima

Američka administracija razmatra nova ograničenja za izvoz čipova veštačke inteligencije u Kinu, jer raste zabrinutost zbog moći tehnologije u rukama najvećih američkih rivala.

Administracija u Vašingtonu namerava da uvede dodatna ograničenja na isporuku Kini američke opreme i poluprovodnika za veštačku inteligenciju AI, navode neimenovani izvori na koje se poziva Wall Street Journal. Takođe se razmatra i mogućnost zabrane isporuke cloud tehnologija koje mogu da se koriste za AI.

Ovi planovi navodno su motivisani zabrinutošću američkih vlasti da bi oprema kompanije Nvidia i drugih proizvođača mogla da se koriste u vojne svrhe. Ministarstvo trgovine SAD, Nvidia i AMD za sada nisu komentarisali mogućnost uvođenja novih ograničenja.

Tržište je međutim reagovalo na ove informacije, pa su tako u vanberzanskom trgovanju akcije kompanije Nvidia oslabile za 4,2 odsto, dok je vrednost akcija kompanije AMD opala za 3,4 procenta. Intel je takođe zabeležio pad vrednosti akcija od 1,2 odsto.

Nvidia, Micron i AMD su među američkim proizvođačima čipova koji su se našli u unakrsnoj vatri između Pekinga i Vašingtona, prenosi Reuters. Nvidia je u septembru prošle godine saopštila da su zvaničnici SAD zatražili od kompanije da prestane da izvozi dva vrhunska računarska čipa za rad sa veštačkom inteligencijom u Kini.

Nekoliko meseci kasnije, Nvidia je najavila da će ponuditi Kini novi napredni čip A800, kako bi ispunila pravila kontrole izvoza. Kompanija je takođe podesila svoj vodeći proizvod X100 čip kako bi ga uskladila sa novim propisima izvoza. Nova ograničenja mogla bi da onemoguće izvoz čipa A800 bez posebne dozvole vlade.

  • SHALIMAR

    28.6.2023 #1 Author

    Jos jedan dokaz da Kina i Amerika nikada nece biti u dobrim odnosima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...