razgovori na samitu u šangaju o problematičnim pitanjima

Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi

EUFirme u fokusuInvesticijeSvet

23.9.2023 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi
„Evropska unija ima veoma neuravnotežen trgovinski odnos sa Kinom“, rekao je glavni trgovinski pregovarač Evropske unije Valdis Dombrovskis. Iako nastoji da smanji svoju ranjivost... Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi

„Evropska unija ima veoma neuravnotežen trgovinski odnos sa Kinom“, rekao je glavni trgovinski pregovarač Evropske unije Valdis Dombrovskis.

Iako nastoji da smanji svoju ranjivost kada su u pitanju „strateški proizvodi“, to ne znači da EU odustaje od Kine, sa kojom ima rekordnu trgovinu, rekao je Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije, na Bunda samitu u Šangaju u subotu, prenosi Bloomberg.

EU pokušava da uspostavi novu ravnotežu u svojoj strategiji prema Kini, nastojeći da „ukloni rizik“ i smanji svoju zavisnost od azijskih proizvoda, istovremeno zadržavajući pristup svom tržištu. Komisija je nedavno najavila antisubvencionu istragu o kineskim električnim vozilima, potez koji je uznemirio Peking.

„To je goli čin protekcionizma koji će ozbiljno poremetiti i izobličiti globalni lanac automobilske industrije“, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine nakon što je istraga objavljena.

Trenutni razgovori se odvijaju u okviru „Ekonomskog i trgovinskog dijaloga na visokom nivou“ između EU i Kine, glavnog foruma za visoke zvaničnike, o pitanjima koja se odnose na makroekonomiju, trgovine bez uplitanja vlada, lancima snabdevanja i finansijskim uslugama. Ovo bi mogla da bude odskočna daska za najavljeni samit krajem godine predsednika Kine Si Đinpinga i Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predsednice Evropske komisije.

Očekuje se da će Dombrovskis reći Pekingu da su potrebni konkretni sporazumi u nastojanju da se resetuju odnosi, kažu ljudi upoznati sa planovima EU. Takođe će nastojati da objasni svojim kineskim kolegama da će istraga o električnim vozilima striktno pratiti proceduralne korake i da će tražiti saradnju Pekinga.

Pregovarač EU u subotu je takođe pozvao Kinu da zajedno sa drugim telima kao što su Ujedinjene nacije pomogne u zaštiti globalnih zaliha hrane, usled blokade isporuke žitarica iz Ukrajine nakon što je Rusija izašla iz sporazuma o bezbednom koridoru kome su posredovale UN i Turska.

 • Lelica

  23.9.2023 #1 Author

  Pa sigurno sa razlogom je takva situacija

  Odgovori

 • MARA

  23.9.2023 #2 Author

  To ce se promeniti verovatno

  Odgovori

 • KIMCHI

  24.9.2023 #3 Author

  Tek nas na zimu ocekuju previranja

  Odgovori

 • BLIZANAC

  24.9.2023 #4 Author

  Bolje da ih EU sto pre uravnoteži

  Odgovori

 • SUNCE

  24.9.2023 #5 Author

  Teško je bilo kojoj zemlji da nema deficit sa Kinom u spoljnoj trgovini

  Odgovori

 • SHALIMAR

  24.9.2023 #6 Author

  Kina moze brz EU,ali EU brz Kine tesko…

  Odgovori

 • HANA

  24.9.2023 #8 Author

  Takvi će i ostati

  Odgovori

 • GAGA

  24.9.2023 #9 Author

  Videcemo tek na zimu sta ce biti

  Odgovori

 • CIGI

  24.9.2023 #10 Author

  Znaju kinezi sta rade.

  Odgovori

 • SENSEI

  25.9.2023 #11 Author

  Kineska proizvodnja je definitivno značajna u Evropskoj uniji

  Odgovori

 • colorida_cielo

  1.10.2023 #12 Author

  Kina glavni trgovinski partner Evropske unije uz Ameriku, ta trgovina odgovara Evropi ali ne i Americi, kojoj se Kina previše Ekonomski približila.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...