razgovori na samitu u šangaju o problematičnim pitanjima

Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi

EUFirme u fokusuInvesticijeSvet

23.9.2023 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi
„Evropska unija ima veoma neuravnotežen trgovinski odnos sa Kinom“, rekao je glavni trgovinski pregovarač Evropske unije Valdis Dombrovskis. Iako nastoji da smanji svoju ranjivost... Trgovinski odnosi EU i Kine veoma neuravnoteženi

„Evropska unija ima veoma neuravnotežen trgovinski odnos sa Kinom“, rekao je glavni trgovinski pregovarač Evropske unije Valdis Dombrovskis.

Iako nastoji da smanji svoju ranjivost kada su u pitanju „strateški proizvodi“, to ne znači da EU odustaje od Kine, sa kojom ima rekordnu trgovinu, rekao je Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije, na Bunda samitu u Šangaju u subotu, prenosi Bloomberg.

EU pokušava da uspostavi novu ravnotežu u svojoj strategiji prema Kini, nastojeći da „ukloni rizik“ i smanji svoju zavisnost od azijskih proizvoda, istovremeno zadržavajući pristup svom tržištu. Komisija je nedavno najavila antisubvencionu istragu o kineskim električnim vozilima, potez koji je uznemirio Peking.

„To je goli čin protekcionizma koji će ozbiljno poremetiti i izobličiti globalni lanac automobilske industrije“, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine nakon što je istraga objavljena.

Trenutni razgovori se odvijaju u okviru „Ekonomskog i trgovinskog dijaloga na visokom nivou“ između EU i Kine, glavnog foruma za visoke zvaničnike, o pitanjima koja se odnose na makroekonomiju, trgovine bez uplitanja vlada, lancima snabdevanja i finansijskim uslugama. Ovo bi mogla da bude odskočna daska za najavljeni samit krajem godine predsednika Kine Si Đinpinga i Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predsednice Evropske komisije.

Očekuje se da će Dombrovskis reći Pekingu da su potrebni konkretni sporazumi u nastojanju da se resetuju odnosi, kažu ljudi upoznati sa planovima EU. Takođe će nastojati da objasni svojim kineskim kolegama da će istraga o električnim vozilima striktno pratiti proceduralne korake i da će tražiti saradnju Pekinga.

Pregovarač EU u subotu je takođe pozvao Kinu da zajedno sa drugim telima kao što su Ujedinjene nacije pomogne u zaštiti globalnih zaliha hrane, usled blokade isporuke žitarica iz Ukrajine nakon što je Rusija izašla iz sporazuma o bezbednom koridoru kome su posredovale UN i Turska.

  • Lelica

    23.9.2023 #1 Author

    Pa sigurno sa razlogom je takva situacija

    Odgovori

  • MARA

    23.9.2023 #2 Author

    To ce se promeniti verovatno

    Odgovori

  • KIMCHI

    24.9.2023 #3 Author

    Tek nas na zimu ocekuju previranja

    Odgovori

  • BLIZANAC

    24.9.2023 #4 Author

    Bolje da ih EU sto pre uravnoteži

    Odgovori

  • SUNCE

    24.9.2023 #5 Author

    Teško je bilo kojoj zemlji da nema deficit sa Kinom u spoljnoj trgovini

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.9.2023 #6 Author

    Kina moze brz EU,ali EU brz Kine tesko…

    Odgovori

  • HANA

    24.9.2023 #8 Author

    Takvi će i ostati

    Odgovori

  • GAGA

    24.9.2023 #9 Author

    Videcemo tek na zimu sta ce biti

    Odgovori

  • CIGI

    24.9.2023 #10 Author

    Znaju kinezi sta rade.

    Odgovori

  • SENSEI

    25.9.2023 #11 Author

    Kineska proizvodnja je definitivno značajna u Evropskoj uniji

    Odgovori

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #12 Author

    Kina glavni trgovinski partner Evropske unije uz Ameriku, ta trgovina odgovara Evropi ali ne i Americi, kojoj se Kina previše Ekonomski približila.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...