Sve manje saradnje i sve više trgovinskog rata

EU pokreće novu istragu protiv kineskih subvencija za vetroturbine

AnalizaEkologija

9.4.2024 15:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU pokreće novu istragu protiv kineskih subvencija za vetroturbine EU pokreće novu istragu protiv kineskih subvencija za vetroturbine
Borba Evropske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju do neke mere je razumljiva, ali u neku ruku predstavlja i trgovinski rat, ocenio je za... EU pokreće novu istragu protiv kineskih subvencija za vetroturbine

Borba Evropske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju do neke mere je razumljiva, ali u neku ruku predstavlja i trgovinski rat, ocenio je za Biznis.rs Ivan Vujačić, ekonomista i nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u SAD.

Komentarišući najavu Brisela da pokreće novu istragu o subvencijama u kineskom sektoru vetroturbina, Vujačić je naveo da je teško proceniti da li su EU i Kina partneri u borbi protiv klimatskih promena, odnosno za zelenu tranziciju, ili su geopolitički rivali, jer se ove dve stvari prelivaju.

Dok Evropska komisija otvara novu istragu, evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vestager (Margrethe Vestager) govoriće kasnije u utorak na američkom univerzitetu Prinston o uslovima za razvoj vetroparkova u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Evropa je nekada bila lider u obnovljivim izvorima energije, ali brzi razvoj Kine od 2018. godine naneo je milijarde gubitaka njenim vodećim proizvođačima vetroelektrana, uključujući dansku kompaniju Vestas i nemačku Siemens Gamesu, primoravajući ih na drastična smanjenja troškova, prenosi Politico.

EU želi da izbegne grešku koju je napravila tokom protekle decenije, kada su kineski proizvođači solarnih panela gotovo ugasili svoje evropske konkurente. Godine slabe aktivnosti u industrijskoj politici EU, zajedno sa politikom otvorenih vrata za zelenu tehnologiju dovele su do priliva kineskih solarnih panela na evropsko tržište.

Foto: Freepik.com

Sledeći veliki udarac za evropske proizvođače došao je sa kineskim električnim automobilima, a EU istražuje državno subvencionisanje i u ovom sektoru.

Kineski ministar trgovine Vang Ventao posetio je u ponedeljak Pariz, gde se susreo sa liderima evropske EV industrije. On je tom prilikom istakao da brzi razvoj kineskih EV kompanija ne zavisi od konkurentske prednosti zahvaljujući subvencijama, već od održivih tehnoloških inovacija, sveobuhvatnih industrijskih i lanaca snabdevanja, kao i od tržišnog nadmetanja.

Kada je reč o vetroturbinama, Kina je do sada zauzela više od polovine svetskog tržišta. Procenjuje se da je tržišni udeo kineskih instalacija porastao sa 37 na 55 procenata u 2022. godini. Za to vreme, udeo evropskih kompanija opao je sa 55 na 42 odsto, zbog čega bi ekspanzija u razvoju energije vetra biti ostvarena u Kini, a ne u Evropi, kako ocenjuje briselska trgovinska organizacija WindEurope.

Evropski stručnjaci tvrde da je to zahvaljujući kineskim državnim subvencijama, zbog čega se EU približava usvajanju novih protekcionističkih mera za određene vrste proizvoda iz Kine, kao što su električni automobili i verovatno vetroturbine.

„Sve je moguće izvesti, ali pitanje je po kojoj ceni. Naravno, Evropa može da uvede carine na uvoz kineske tehnološke robe, a u tom slučaju veći ceh će platiti njeni građani“ i kompanije koje će kupovati robu po skupljoj ceni, naveo je Ivan Vujačić. On je takođe ocenio da se borba protiv klimatskih promena vodi u nacionalnim kontekstima.

 • SHALIMAR

  9.4.2024 #1 Author

  Geopoliticki rivali…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  14.4.2024 #2 Author

  Poslednja dva veka zapad propagira kapitalizam kao utakmicu u kojoj pobeđuje onaj koji ima najbolji proizvod za najmanje para, e sad kad se pojavio neko ko je konkurentniji od njih menjamo pravila utakmice, „protiv nas može da igra samo ekipa gde su igračima polomljene noge“.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...