Brisel sumnja na prekomerne državne subvencije

EU pokrenula istrage protiv dve kineske kompanije za solarnu energiju

EUVesti

4.4.2024 12:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU pokrenula istrage protiv dve kineske kompanije za solarnu energiju EU pokrenula istrage protiv dve kineske kompanije za solarnu energiju
Evropska komisija pokrenula je dve istrage protiv kineskih proizvođača solarnih panela zbog sumnje da koriste „iskrivljene“ državne subvencije i stiču „nefer prednost“. Istraga, objavljena... EU pokrenula istrage protiv dve kineske kompanije za solarnu energiju

Evropska komisija pokrenula je dve istrage protiv kineskih proizvođača solarnih panela zbog sumnje da koriste „iskrivljene“ državne subvencije i stiču „nefer prednost“.

Istraga, objavljena u sredu, odnosi se na projekat u Rumuniji za dizajniranje, izgradnju i upravljanje solarnim parkom od 110 megavata (MW), delimično finansiran sredstvima EU. EK brine da su dve kineske kompanije koje su podnele ponude za učešće u izgradnji podržane prekomernim subvencijama kako bi pobedile konkurente i dobile višemilionske javne ugovore, prenosi Euronews.

Prva firma je LONGi Solar Technologie GmbH, novoosnovana podružnica LONGi Green Energy Technology, vodećeg snabdevača solarnih modula sa sedištem u Sijanu. Druga je konzorcijum pod kontrolom Shanghai Electric Group, državne kompanije koja pruža usluge u oblasti proizvodnje zelene energije.

EK opisuje Shanghai Electric Group kao krajnje „podređenu“ Kineskoj Centralnoj Narodnoj Vladi. Iznos subvencija koje se istražuju nije otkriven. Izvršno telo EU ima 110 radnih dana da donese konačnu odluku, koja može zabraniti sklapanje ugovora.

Zakon koji omogućava Briselu da deluje, Uredba o stranim subvencijama, odnosi se na kompanije koje dobijaju najmanje četiri miliona evra subvencija od vlade izvan EU i učestvuju u javnim tenderima vrednim više od 250 miliona evra.

Cilj zakona je garantovanje fer konkurencije u EU, suzbijanje kršenja tržišnih pravila i sprečavanje inostranih vlada da preuzimaju evropske brendove. Prošlog meseca, CRRC Qingdao Sifang Locomotive, kineska državna kompanija, povukla se sa tendera za kupovinu 20 električnih vozova u Bugarskoj nakon što je bila predmet istrage prema ovoj uredbi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.