podnošenje zahteva od 12. februara

Kako do subvencije za kupovinu e-vozila u šest koraka?

AutomobiliSrbija

8.2.2024 11:23 Autor: Miljan Paunović 9

Kako do subvencije za kupovinu e-vozila u šest koraka? Kako do subvencije za kupovinu e-vozila u šest koraka?
Podnošenje zahteva za subvenciju kupovine potpuno novog električnog vozila počinje 12. februara i trajaće do 31. oktobra 2024. godine, a Ministarstvo zaštite životne sredine... Kako do subvencije za kupovinu e-vozila u šest koraka?

Podnošenje zahteva za subvenciju kupovine potpuno novog električnog vozila počinje 12. februara i trajaće do 31. oktobra 2024. godine, a Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je detaljno uputstvo kako ostvariti ovo pravo.

Kompletan postupak odvijaće se u šest koraka, a prvi je podnošenje zahteva, lično na pisarnici ili poštom na adresu Ministarstva zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom „Zahtev za subvencionisanje kupovine električnih vozila“, navodi se na sajtu ministarstva.

Drugi korak sprovode nadležne službe ministarstva koje formiraju predmet od dokumentacije koju je podnosilac zahteva dostavio, a zatim Komisija za sprovođenje postupka subvencionisanja vrši pregled predmeta.

Ukoliko je dokumentacija kompletna Komisija donosi „Rešenje o dodeli subvencije“, to je treći korak, a korisnik će biti pozvan da lično preuzme taj dokument.

Četvrti korak je dostavljanje tog rešenja prodavcu vozila ili lizing kući koji pripremaju finansijsku dokumentaciju koju zatim dostavljaju Ministarstvu za zaštitu životne sredine na pisarnicu ili poštom na adresu koja je gore navedena.

Foto: Pixabay.com

Sledeća dva koraka predstavljaju uputstva o dokumentaciji koja treba da se dostavi u zavisnosti da li se vozilo kupuje preko finansijskog lizinga (Ugovor o finansijskom lizingu, dokaz o prenosu sredstava iz banke i dokaz da je uplaćeno više od 15 odsto vrednosti vozila), ili direktno od auto-kuće (predračun i avansni račun, dokaz o prenosu sredstava i ugovor o kupoprodaji vozila).

Zahtev za subvencionisanje kupovine ekološkog vozila može se preuzeti sa sajta Ministarstva zaštite životne sredine.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je 1. februara na sednici Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon, a Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je u te svrhe 170 miliona dinara. Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica.

Kolika će subvencija biti zavisi od vrste vozila, podseća Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, te tako za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, sledi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala – 500 evra.

Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona, subvencije iznose 5.000 evra.

  • PAVLE-2005

    8.2.2024 #1 Author

    Smanjiti broj koraka

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.2.2024 #2 Author

    Moglo je i u tri koraka,ovo ce da se oduzi..

    Odgovori

    • Vlada

      10.2.2024 #3 Author

      Ako ministarstvo želi da radi svoj posao onda bolje da ne subvencioniše ili podstiče kupovinu EV sa litijom jonskom batetijom , jer je to ekološki neprihvatljivo a za društvo opasno i beskorisno.

      Odgovori

  • ELLA

    8.2.2024 #4 Author

    Odlicna prilika samo preskupa zabava za vecinu

    Odgovori

  • Lisica

    9.2.2024 #5 Author

    Odlicna mogucnost

    Odgovori

  • tamara71

    9.2.2024 #6 Author

    Supeer

    Odgovori

  • HEPO

    24.3.2024 #7 Author

    Skupa struja

    Odgovori

  • HEPO

    18.4.2024 #8 Author

    Gauco dzipici

    Odgovori

  • HEPO

    18.4.2024 #9 Author

    Sns – – – – – e-kola

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...