U zavisnosti od interesovanja moguća i dodatna sredstva

Država spremila 170 miliona dinara subvencija za kupovinu e-vozila, iznos manji nego prošle godine

AutomobiliInovacijeIzdvajamoSrbija

1.2.2024 15:03 Autor: Miljan Paunović 17

Država spremila 170 miliona dinara subvencija za kupovinu e-vozila, iznos manji nego prošle godine Država spremila 170 miliona dinara subvencija za kupovinu e-vozila, iznos manji nego prošle godine
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon, a Ministarstvo zaštite životne... Država spremila 170 miliona dinara subvencija za kupovinu e-vozila, iznos manji nego prošle godine

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon, a Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je u te svrhe 170 miliona dinara. To je manje od polovine iznosa utrošenog tokom 2023. godine, kada je za subvencije bilo opredeljeno oko 440 miliona dinara.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose ministarstvu zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.

„Uredbom koja je danas usvojena predviđena je podrška za kupovinu više vrsta električnih vozila. Građani i pravna lica koja žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra. Najveća subvencija dostupna je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone, i iznosi 5.000 evra„, navodi se u saopštenju.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da će sredstva koje je ministarstvo opredelilo za podršku kupovini električnih vozila u ovoj godini biti dodeljena prema pristiglim, urednim zahtevima građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos ili najkasnije do 31. oktobra.

„Ukoliko se pokaže da interesovanje građana i privrede znatno premašuje opredeljen iznos, mi ćemo se potruditi da obezbedimo dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila“, rekla je Vujović.

Foto: Freepik.com

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Boris Ćorović kaže za Biznis.rs da je ovaj iznos znatno manji od onog iz 2023. godine, te da se nada da će sredstva biti povećana.

„Predviđen iznos od svega 170 miliona dinara više je nego duplo manji od iznosa utrošenog tokom 2023. godine za istu namenu, koji je bio oko 440 miliona dinara. To je svakako nešto što zabrinjava, jer je interesovanje za električna i hibridna vozila iz godine u godinu raslo, a rastao je i iznos subvencija“, ističe naš sagovornik.

On podseća da su subvencije u 2020. godini iznosile 120 miliona dinara, godinu dana kasnije 168 miliona, a 2022. godine 260 miliona dinara.

„Nadamo se da će biti prostora za razgovor sa nadležnima da se predviđeni iznos za 2024. godinu ipak poveća“, rekao je Ćorović.

Ministarstvo je ranijih godina povećavalo inicijalni iznos subvencija, te je moguće da će, u zavisnosti od interesovanja, to učiniti i tokom ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...