Leksikon 2023: Boris Ćorović

Početak prodaje automobila preko Amazon platforme obeležio 2023. godinu

AutomobiliSrbijaSvet

8.1.2024 10:43 Autor: Miljan Paunović 5

Početak prodaje automobila preko Amazon platforme obeležio 2023. godinu Početak prodaje automobila preko Amazon platforme obeležio 2023. godinu
Boris Ćorović je na poziciju generalnog sekretara Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova došao u junu 2023. godine, nakon prethodnog angažmana u kompaniji FPM... Početak prodaje automobila preko Amazon platforme obeležio 2023. godinu

Boris Ćorović je na poziciju generalnog sekretara Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova došao u junu 2023. godine, nakon prethodnog angažmana u kompaniji FPM Agromehanika, gde je bio direktor odeljenja za prodaju i marketing. U Halkbanci je radio na poziciji direktora filijale u Beogradu, a bio je i rukovodilac Odeljenja za međunarodna plaćanja, dokumentarne poslove i garancije.

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu (master diploma), pohađao brojne seminare i kurseve iz oblasti marketinga i menadžmenta, a neki od njih su – Društveni aspekti u međunarodnoj trgovini, URDG – pravila za traženje bankarskih garancija, ISP Master pravila…

Srpskoj asocijaciji menadžera pridružio se 2021. godine.

Boris Ćorović je za Biznis.rs govorio o svojim najjačim utiscima u 2023. godini, kao i o tome šta očekuje u 2024.

Događaj godine

– U svetu – pridruživanje šest država BRICS-u. Ova odluka će sigurno imati dalekosežne posledice, pre svega u smislu povećanja uticaja ovog ekonomskog bloka kao nove geopolitičke alternative dosadašnjem svetskom poretku. U Srbiji, to bi bio razvoj saobraćajne infrastrukture. Kao Asocijacija se zalažemo za ubrzani razvoj infrastrukture za električna vozila, ali ne možemo da ne pomenemo da i na naš sektor – automobilsku industriju, itekako pozitivan uticaj ima i razvoj osnovne infrastrukture, odnosno auto-puteva i brzih saobraćajnica u Republici Srbiji.

Kao lep događaj bih pomenuo i mogućnost da srpskim tagom za elektronsku naplatu putarine možete da prođete i kroz Severnu Makedoniju, platite njihove putarine i dođete do Grčke bez zaustavljanja na naplatnim rampama.

Ličnost godine

– Iskoristio bih priliku da dam odgovor sa lokalnog nivoa – Vladimir Stanković koji je svojim podcastom „Biznis priče“ omogućio da čujemo iskustva u razvoju poslovanja najeminentnijih srpskih privrednika, ali i pokazao svima koji je pravac razvoja marketinga, to jest da dobro osmišljen Youtube kanal može da preuzme apsolutni primat u odnosu na klasičnu televiziju.

Najbolji poslovni potez godine

– Početak prodaje automobila preko Amazon platforme u SAD. Digitalna transformacija poslovanja je nešto što nije novost i postala je „must do“, ali ovaj potez Hyundai-a predstavlja korak dalje u tom pravcu i jasan pokazatelj koji su trendovi u budućnosti kada je u pitanju distribucija automobila. Ko to na vreme ne shvati i ne transformiše svoje kanale prodaje nestaće sa scene.

Promašaj godine

– Propast FTX platforme za trgovinu kriptovalutama, sa ukupnim dugovima od tri milijarde dolara i više od 100.000 nenamirenih poverilaca. Primer koji pokazuje nerealnost ideje o brzoj i lakoj zaradi, pogotovo nama u Srbiji, s obzirom na to da su se mnogi upustili u trgovinu kriptovalutama bez bilo kakvog, čak i elementarnog, znanja o zakonitostima i pravilima koja postoje u ovoj oblasti.

Očekivanja u 2024. godini

– Nažalost, ratu u Ukrajini se ne vidi kraj, a krizna žarišta u drugim delovima sveta se otvaraju jedno za drugim. Posledica je opšta poslovna nesigurnost, pa se i budžeti i investicioni planovi svih velikih kompanija i u svetu i Srbiji ravnaju prema tome, to jest oprezno se planiraju investicije u razvoj, širenje poslovanja, a postaju upitna i mnoga postojeća radna mesta. Čini se da prisustvujemo jednom potpuno novom prekomponovanju sveta, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu uz nastavak jačanja uticaja Kine i BRICS-a.

Slični procesi se dešavaju i u auto-industriji, pa se čini izvesnim da će neki proizvođači čiji su modeli obeležili dvadeseti i početak 21. veka proći kroz ozbiljna iskušenja.

  • ELLA

    8.1.2024 #1 Author

    Amazon omogucava da proizvod dobijete u Roku od par sati a kod nas se ceka nedeljama. Tacno toliko kaskamo za svetom

    Odgovori

  • tamara71

    8.1.2024 #4 Author

    Sve se slazem…

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    9.1.2024 #5 Author

    Biće brže za koju godinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...