ASTRONOMSKA POMOĆ ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA PANDEMIJE Mere podrške ekonomijama globalno 19.500 milijardi dolara, objavio MMF

BankeIzdvajamoNovacSvetVesti

18.11.2020 09:00 Autor: Julijana Vincan 0

ASTRONOMSKA POMOĆ ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA PANDEMIJE Mere podrške ekonomijama globalno 19.500 milijardi dolara, objavio MMF ASTRONOMSKA POMOĆ ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA PANDEMIJE Mere podrške ekonomijama globalno 19.500 milijardi dolara, objavio MMF
Od izbijanja pandemije korona virusa, Vlade i Centralne banke u svetu obećale su da će izdvojiti 19.500 milijardi dolara kako bi podržale svetsku ekonomiju,... ASTRONOMSKA POMOĆ ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA PANDEMIJE Mere podrške ekonomijama globalno 19.500 milijardi dolara, objavio MMF

Od izbijanja pandemije korona virusa, Vlade i Centralne banke u svetu obećale su da će izdvojiti 19.500 milijardi dolara kako bi podržale svetsku ekonomiju, navodi Međunarodni monetarni fond.

„Vlade su objavile mere podrške od skoro 12.000 milijardi dolara do septembra ove godine, a Centralne banke su svojim merama dodatno pomogle sa najmanje 7.500 milijardi dolara, kako bi se ublažio uticaj pandemije na njihove ekonomije“, istaknuto je u godišnjem izveštaju MMF.

Dolari u koferu
Foto: Pixabay.com

Ipak, uprkos nezapamćenom obimu i brzim merama, koje su obuhvatile smanjenje poreza, subvencionisanje zarada, odobravanje zajmova malim preduzećima i rezanje kamata na rekordno niske nivoe, u izveštaju piše da globalna ekonomija trpi najgoru recesiju od Velike depresije.

Ekonomska aktivnost i zapošljavanje u većem delu sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropu, i dalje je znatno ispod nivoa na kojem je bila pre pandemije.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda
Foto: Printscreen youtube

Iako najava vakcina protiv korona virusa nagoveštava poboljšane izglede za globalnu ekonomiju sledeće godine, one neće mnogo pomoći zemljama u neposrednoj budućnosti, a potencijalne prepreke na putu za obezbeđenje dodatne finansijske podrške privredama mogle bi da ugroze ionako krhki oporavak.

„Pred zemljama je sada dug put uspona koji će biti težak, neujednačen, neizvestan i sklon zastojima“, izjavila je izvršna direktorka MMF, Kristalina Georgieva.

Zaštitne maske i ljudi na ulici
Foto: Tanjug/AP

Za 10 miliona radnih mesta manje u SAD

U SAD, gde broj Covid-19 slučajeva raste, odbijanje Donalda Trampa (Donald Trump) da prizna pobedu Džo Bajdenu, moglo bi da zaustavi napore da se donese još jedan veliki paket podsticaja, prenosi CNN.

U toj zemlji i dalje ima oko 10 miliona radnih mesta manje nego pre početka pandemije, a nekoliko država uvodi nova ograničenja, kako bi zaustavile rast broja zaraženih, što će dodatno otežati oporavak.

Istovremeno, Evropska unija se suočava sa unutrašnjom pobunom, koja bi, kako se navodi, mogla da odloži konačno odobrenje njenog fonda za oporavak od korona virusa vrednog 800 milijardi evra, o kojem su mesecima vođeni pregovori i koji bi trebalo da startuje 1. januara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...