AUSTRIJA ISPLATILA 5,7 MILIJARDI EVRA POMOĆI ZBOG KORONE Država privredi daje ukupno 38 milijardi

BiznisSvetVesti

14.4.2020 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

AUSTRIJA ISPLATILA 5,7 MILIJARDI EVRA POMOĆI ZBOG KORONE Država privredi daje ukupno 38 milijardi AUSTRIJA ISPLATILA 5,7 MILIJARDI EVRA POMOĆI ZBOG KORONE Država privredi daje ukupno 38 milijardi
Od 38 milijardi evra paketa pomoći, koliko je Vlada Austrije privredi stavila na raspolaganje, već je 5,7 milijardi povučeno, a ako se tome dodaju... AUSTRIJA ISPLATILA 5,7 MILIJARDI EVRA POMOĆI ZBOG KORONE Država privredi daje ukupno 38 milijardi

Od 38 milijardi evra paketa pomoći, koliko je Vlada Austrije privredi stavila na raspolaganje, već je 5,7 milijardi povučeno, a ako se tome dodaju i sredstva za skraćeni rad onda je već upotrebljeno 8,7 milijardi evra, preneo je ministar finansija te zemlje Gernot Blimel.

„Prve mere smo usvojili i stavili na raspolaganje za veoma kratko vreme i to što je moguće nekomplikovanije. Istovremeno smo uspostavili i dugoročne instrimene, kako bi osigurali austrijsku privredu da dobro prođe kroz krizu”, poručio je on.

U obliku hitne pomoći isplaćeno je do sada oko 800 miliona evra, a polovina od toga je otpalo na medicinske proizvode, jedna osmina na dodatke za negu. U naučno istraživanje i studije uloženo je 22 miliona evra, a 30 miliona evra uplaćeno je u fond za pomoć ugroženim porodicama.

Iz fonda od dve milijardi evra za pomoć najmanjim preduzetnicima već je isplaćeno 110 miliona evra. Na osnovu garancija odobreno je do sada 1,57 milijardi evra.

Ministarstvo finansija dobilo je do sada 118.075 zahteva za odloženo plaćanje poreza, od kojih je već 115.336 odobreno. „Time je preduzećima ostavljeno više od 3,17 milijardi evra likvidnosti“, rekao je Blimel.

U cilju očuvanja radnih mesta valda je uvela novi model skraćenog radnog vremena, za šta je bilo predviđeno tri milijardi evra. Do sada je 608.607 lica prijavilo skraćeno radno vreme, usled čega je fond za te potrebe povećan sa tri na pet milijardi evra. Najveći broj zahteva za skraćeno radno vreme dolazi iz sektora trgovine, zatim sledi ugostiteljstvo i hoteljerstvo, sektori koji su najpogođeniji aktuelnom krizom.

Skraćeno radno, do čak nula sati, predstavlja veliku finansijsku olakšicu poslodavcima jer država preuzima plaćanje velikog dela primanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...