Potrošačka korpa za nedelje potrebe skuplja šest procenata na godišnjem nivou

Austrijska inflacija 2,9 odsto u julu

EUVesti

18.8.2021 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Austrijska inflacija 2,9 odsto u julu Austrijska inflacija 2,9 odsto u julu
U Austriji je inflacija u julu porasla na 2,9 odsto međugodišnje, a glavni uzrok je poskupljenje u saobraćaju i stanovanju. Troškovi u sektoru saobraćaja... Austrijska inflacija 2,9 odsto u julu

U Austriji je inflacija u julu porasla na 2,9 odsto međugodišnje, a glavni uzrok je poskupljenje u saobraćaju i stanovanju.

Troškovi u sektoru saobraćaja porasli su za 8,1 odsto – karte za avione poskupele su za 23,6 procenata, gorivo je poskupelo za 21,6 odsto, a popravka vozila za 4,3 odsto na godišnjem nivou, navodi se u zvaničnom statističkom izveštaju, a prenosi Tanjug.

Bez poskupljenja u saobraćaju i stanovanju inflacija bi bila svega 1,2 procenata.

Kada je reč o stanovanju, poskupeli su voda, struja i kirije u proseku za tri odsto.

Mikro potrošačka korpa, koja oslikava dnevnu kupovinu građana, u kojoj se nalaze namirnice, ali i dnevne novine i kafa, u godišnjem poređenju u julu je poskupela za 2,1 odsto. S druge strane, cena takozvane mini potrošačke korpe, koja predstavlja kupovinu za nedeljne potrebe, porasla je za 6,1 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...