AUSTRIJSKI TURIZAM U OGROMNOM MINUSU Beč u najvećim gubicima

BiznisEUTurizamVesti

7.10.2020 10:37 Autor: Marija Jovanović 1

AUSTRIJSKI TURIZAM U OGROMNOM MINUSU Beč u najvećim gubicima AUSTRIJSKI TURIZAM U OGROMNOM MINUSU Beč u najvećim gubicima
Pandemija korona virusa ozbiljno je ugrozila turistički sektor Austrije. Prema procenama ekonomskog instituta Wifo, samo tokom letnje sezone, tačnije od maja do avgusta, prihodi... AUSTRIJSKI TURIZAM U OGROMNOM MINUSU Beč u najvećim gubicima

Pandemija korona virusa ozbiljno je ugrozila turistički sektor Austrije. Prema procenama ekonomskog instituta Wifo, samo tokom letnje sezone, tačnije od maja do avgusta, prihodi su pali za 31,7 odsto, odnosno na 7,22 milijarde evra.

Odsustvo stranih gostiju posebno je pogodilo gradski turizam, te je Beč u ova četiri meseca izgubio 85,6 odsto međunarodnih noćenja, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Foto: Pixabay.com

Samim tim, turistička prestonica Austrije zabeležila je najveći pad i umanjenje prihoda od 81,1 odsto, dok je pokrajina Koruška imala najmanji minus od 13,7 odsto.

Pojedine austrijske pokrajine uspele su da izvuku deo sezone zbog domaćih gostiju koji su se zbog pandemije korona virusa u 2020. godini češće odlučivali za odmor u svojoj zemlji.

Što se zimske sezone tiče, Wifo navodi da je ozbiljna prognoza zbog različitih nepoznanica nemoguća. U najgorem slučaju broj noćenja će pasti za čak 50 odsto, što će se značajno odraziti i na BDP.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...